{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lozančić: Na nama je da odgovorimo evropskom izazovu

F
1.6.2008. u 19:33
0
0
Lozančić: Na nama je da odgovorimo evropskom izazovu
0
Lozančić: Na nama je da odgovorimo evropskom izazovu
Posljednja sedmica maja bili su dani Bosne i Hercegovine u Briselu. Između ostalog, bivši predsjednik Federacije BiH, a odnedavno predsjedavjući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Niko Lozančić, osim gostovanja u Evropskom parlamentu imao je i odvojene razgovore sa slovenskim zastupnikom u Evropskom parlamentu Jelkom Kacinom i s jednim od najboljih poznavalaca balkanskih pitanja dr. Geraldom Knausom, te prisustvovao premijeri dokumentarno-promotivnog filma o BiH, čija je upravo glavna poruka da je ova zemlja u prošlosti bila nepravedno zapostavljena u odnosu na svoje susjede u regionu.
- Nakon dužeg vremena, u Briselu su se proteklih dana mogle čuti vrlo afirmativne ocjene o napretku reformi u BiH. To je nešto što posebno ohrabruje i što ću pokušati maksimalno afirmirati po povratku u zemlju. Od komesara za proširenje Olija Rena čuli smo da taj veliki iskorak ne smijemo više nikada usporiti. Sportski kazano, lopta je sada u našem kaznenom prostoru!, kazao je Lozančić u intervjuu za Radio Deutsche Welle.

Lozančić je ocijenio da plebiscitarno opredjeljenje svih, ili najvećeg broja naših građana i institucija da je jedina prava perspektiva BiH u Evropskoj uniji – nije dovoljno i takva retorika više nikome ne donosi nikakvu korist.

- S dekorativnog, verbalnog i deklarativnog opredjeljenja, sada moramo preći na operativni i vrlo sistematični rad, kazao je on.

On nije siguran da su sve naše institucije dovoljno kapacitirane da mogu pratiti izazove koji su pred nama i da mogu brzo, operativno i kredibilno odgovoriti na sve izazove koji su postavljeni pred bh. pregovarače o viznom režimu, o provedbi Sporazuma o pridruživanju i svemu ostalome što očekuje BiH na putu euroatlantskih integracija.

- Bez obzira ko to bio – Vijeće ministara, Direkcija za evropske integracije ili naša parlamentarna tijela - mi moramo imati osposobljene institucije i stručne pojedince koji će sve to operativno izvršavati na najbolji mogući način, izjavio je Niko Lozančić.

Na pitanje da li je moguće napraviti takve "pretumbacije" i stvoriti klimu stvarnog umjesto verbalnog entuzijazma, Lozančić je rekao da „BiH konačno mora izaći iz priče po kojoj nama nije dobro, kako nas niko ne voli, kako niko ništa neće da učini za nas, kako se više drži do Srbije ili nekih drugih zemalja u regionu nego do nas, jer prvo mi sami do sada nismo dovoljno učinili za sebe".

- Evropa je i ovim najnovijim potezima pokazala da ona zna šta želi, a to je nedvojbeno opredjeljenje da se i ovaj zemljopisni dio kontinenta kojem i mi pripadamo, doista želi priključiti jedinstvenom ekonomskom, carinskom i monetarnom prostoru EU. Na nama je da odgovorimo takvim izazovima, rekao je Lozančić u intervjuu za Radio Deutsche Welle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: