Dupli aršini
8

Lovrinović bi pristao da se MAP odloži, ali ne odlaže svoj put po Evropi gdje raspravlja o NATO-u

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović učestvovat će na Proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), koje će se od 1. do 3. juna održati u glavnom gradu Slovačke Bratislavi, ali mu ne smeta da se za sada odustane od MAP-a.

Član HDZ-a Nikola Lovrinović jučer je za N1 izjavio da je jedini uslov da se vlast na državnom nivou formira da "bošnjački" blok povuče uvjet za MAP, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana.

Ta izjava implicira da bi Lovrinović, odnosno HDZ u ovom trenutku pristao da se ne raspravlja niti usvaja Godišnji nacionalni plan, već da se formira vlast, a onda ako ikad dođe na red da se priča o NATO putu.

Ipak, sve to ne sprječava Lovrinovića da u ovom trenutku BiH predstavlja u Bratislavi u raspravlja o NATO-u.

Zanimljvo je da je Parlamentarna skupština delegirala Lovrinovića zbog činjenice da je i u prošlom sazivu bio dio delegacije koja je učestvovala na zasjedanju NATO-a. Ipak, parlamentarci taj princip nisu željeli primjeniti na Vijeće Evrope, pa BiH sada zbog političkih previranja nema svog predstavnika u tom tijelu, jer još uvijek nisu formirane parlamentarne komisije.