Skupštinske blokade
20

Lov na budžet i osjetljiva vlast u Sarajevu: Kako podijeliti i opravdati 928 miliona KM

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Šestorki koja čini novu skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo definitivno će biti potrebna nova vlada da bi usvojila budžet. Izvjesno je da premijer u odlasku Adem Zolj (SDA) nema namjeru dopustiti da se Skupština izjasni o Nacrtu budžeta za 2019. koji iznosi rekordnih 928 miliona KM.

Premijer Zolj sinoć je po drugi put povukao tačku dnevnog reda koja se odnosi na izglasavanje Nacrta budžeta i to nakon cjelodnevne rasprave. Prvi put je to uradio na hitnoj sjednici novog saziva Skupštine KS, nakon što su se zastupnici iz SDA izjasnili da je preuranjeno raspravljati o budžetu prije završetka konstituiranja skupštine.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković (Narod i pravda) sinoć je upozoravao premijera Zolja da je rizično povlačenje budžeta te da od toga zavise mnoge stvari u Kantonu Sarajevo, da se ne bi išlo na privremeno finansiranje.

A zašto je Zolj povukao tačku i nije dozvolio izjašnjavanje zastupnicima?

Premijeru je zasmetao veliki broj primjedbi na budžet, odnosno na određene stavke iz budžeta, poput novih zaposlenja koja su planirana i za koje bi bilo potrebno iz budžeta izdvojiti 13.879 plata, u odnosu na ranijih 10.772, koliko je radnika bilo 2018. godine. Negodovali su i zbog toga što nisu planirana sredstva za djecu s poteškoćama u razvoju te zbog odustajanja od projekta zapošljavanja mladih, a nelogičnim su smatrali i to što su povećana sredstva koja idu Agenciji za privatizaciju, kao i što je drastično povećan iznos za službena putovanja. Sporno je bilo i to što je iznos novca za stambeno zbrinjavanje mladih smanjen za 500.000 KM, kao i to što su planirana ogromna sredstva za preduzeće ZOI'84.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara tvrdi da su zastupnici bez argumenata, nestručno i populistički kritikovali Nacrt budžeta na kojem je njegov stranački kolega i premijer Adem Zolj radio veoma dugo kako bi sve bilo spremno za novu vladu.

"Ovo je prvi put da imamo ovako veliki budžet, ali pojedini zastupnici su se vrlo neargumentovano, nestručno, politički i populistički osvrnuli na Nacrt budžeta, u nekim momentima je bilo čak i zastrašujuće kako su ga pokušali prikazati. Pravili su populističku priču i zato je premijer odlučio da ovaj nacrt nije dobar novoj parlamentarnoj većini", kazao je.

U cijeloj priči jasno je politikanstvo, odnosno "preosjetljivost" vlasti na odlasku na kritike plana trošenja budžeta, ali i evidentan problem i izazov s kojim se suočavaju NiP, SDP, SBB, NS, DF i NBL.

Kolegij Skupštine KS danas će odlučiti o narednim koracima. Trebala bi biti donesena odluka o zakazivanju hitne sjednice Skupštine KS, odnosno da se prije 26. decembra imenuje nova vlada i vrati procedura budžeta u normalan tok. Druga opcija je da sjednica za imenovanje nove vlade bude 26. decembra pa da se zakaže hitna sjednica za usvajanje budžeta, to znači manje vremena za javne rasprave.