Istraživanje CCI-ja
0

Loši rezultati Vijeća ministara BiH i PSBiH

FENA
Rezultati istraživanja Centra civilnih inicijativa (CCI) pokazuju da su Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) i Vijeće ministara ostvarili određeni "napredak" u prvih šest mjeseci ove godine, jer bi im tim tempom za realizaciju plana za četverogodišnji mandatni period trebalo 45 godina, umjesto 50 godina prema tempu koji je evidentiran na kraju prošle godine.

Kako je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala glasnogovornica CCI-ja Majda Behrem-Stojanov, prvu polovinu godine u radu državnog parlamenta i Vijeća ministara, osim neodgovornog ponašanja, obilježilo je odbijanje parlamentaraca da sebi povećaju plaće i druge privilegije, da bi samo tri mjeseca kasnije povećali sebi plaće za 100 posto i to u trenutku kada je javnost bila zaokupljena hapšenjem ratnog zločinca Radovana Karadžića.

''To je u pravom svjetlu pokazalo neviđeni cinizam, ogledalo nemorala, pohlepe i socijalne neosjetljivosti naše političke elite'', kazala je ona.

Konsultant za monitoring rada Vijeća ministara BiH Denis Telić naglasio je kako u Vijeću ministara čak 85 posto zakona planiranih za ovu godinu nije ni razmatrano. Od 24 zakona koje je u parlamentarnu proceduru u prvoj polivini godine poslalo Vijeće ministara, usvojeno je samo devet.

Telić je naveo da samo Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa Svenom Alkalajem i Ministarstvo pravde na čelu sa Barišom Čolakom bilježe realizaciji veću od 50 posto u odnosu na ono što su planirali za prvu polovinu 2008. godine. Mnogo veći broj realiziranih aktivnosti iz polugodišnjeg programa, ali sa puno većim brojem planiranih, bilježe ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ministar civilnih poslova Sredoje Nović.

Najlošiji stepen realizacije zacrtanih aktivnosti za prvu polovinu 2008. ponovo bilježi ministar za komunikacije i promet Božo Ljubić sa stepenom realizacije od 15 posto. Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac ostavio je 90 posto nerealiziranih aktivnosti iz godišnjeg plana ministarstva i za pola godine nije realizirao niti jedan od planiranih zakona.

Telić je, između ostalog, istaknuo da Vijeće ministara BiH još uvijek nije realiziralo veliki dio prioriteta iz obaveza koje je dala Evropska komisija, a koje se trebaju realizirati do kraja ovog mjeseca kada se kreira Izvještaj EU o napretku BiH za 2008. godinu.

Iako su oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa znatnim zakašnjenjem usvojili orijentacijske planove rada za 2008. godinu, vidan je napredak u broju usvojenih zakona, kazao je konsultant za monitoring državnog parlamenta Ivica Čavar.

Naveo je da je do 30. juna usvojeno 30 zakona na nivou PSBiH, pri čemu su samo tri zakona bili "OHR-ovi", za razliku od prvog polugodišta 2007. godine kada je od 25 usvojenih zakona bilo 18 "OHR-ovih". U posljednja dva mjeseca prvog polugodišta usvojeno je 12 zakona, a samo su dva "pala".

Čavar je, međutim, upozorio da iako se radi o određenom poboljšanju u radu PSBiH, ne treba zaboraviti da je 30 usvojenih zakona tek 22 posto godišnjeg plana za 2008. godinu, dok je PSBiH iz 2007. izašla sa čak 95 nerealiziranih zakona.

Prema komparaciji koju je uradio CCI, bivši saziv PSBiH bio je efikasniji od aktualnog, jer su u prvih šest mjeseci 2004. godine (druga postizborna godina) usvojena 43 zakona, odnosno za 13 zakona ili 30,2 posto više od sadašnjeg saziva u istom periodu.

Kao primjer da je moguće raditi bolje i efikasnije, Čavar je naveo rezultate Hrvatskog sabora, koji je u prvih šest mjeseci 2008. na plenarnim zasjedanjima utrošio 53 radna dana, u odnosu na 28 radnih dana koje je PSBiH utrošila za pojedinačna zasjedanja domova. I ne samo da je Hrvatski sabor utrošio dva puta više vremena na plenarnim zasjedanjima od PSBiH, nego je i broj usvojenih zakona u ovom periodu tri i po puta veći od broja zakona koje je usvojila PSBiH.

Na kraju je glasnogovornica CCI-ja Behrem-Stojanov poručila građanima da na predstojećim lokalnim izborima glasjau za one kandidate iza kojih stoje rezultati, da ne slušaju obećanja već samo sebe.