Šampion u skokovima
2k

Lorens Listo: 1. mart ćemo obilježiti na Starom mostu s velikom zastavom BiH

G. Š.
Lorens Listo (Foto: R. D./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: R. D./Klix.ba)
Aktuelni šampion mostarskih skokova sa Starog mosta Lorens Listo će 1. marta Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježiti uz Stari most, Neretvu i podmladak Kluba skakača u vodu Mostari, kojima će tog dana uručiti diplome i medalje za očuvanje 450 godina starog dječjeg sna o letu i slobodi.

''Uz prigodnu svečanost ćemo u 11 sati na Starom mostu podijeliti djeci iz škole skokova diplome i medalje za očuvanje 450 godina dugog dječačkog sna'', kaže Listo.

Dječački san o letu i slobodi u Mostaru je kako pojašnjava bio nadaleko poznat i cilj je oživjeti ga među što većim brojem mladih ljudi.

''San u Mostaru svoj djeci je bio da lete, da jedan dan skoče sa Starog mosta. U bivšoj Jugoslaviji je bilo čak da nisi Mostarac ako nisi skočio s Mosta i ta vrijednost se zaista gledala tako. Svako dijete iz Mostara iako nije skočio onda je barem sanjao da skoči sa Starog mosta'', kaže Listo.

Lorens Listo (Foto: Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: Klix.ba)

Nažalost u kratkom periodu, ističe on, političari su to okrenuli u svoju korist, ali ipak, vjeruje da će ''dječački san'' oživjeti u zajedničkoj misiji s članovima Kluba skakača u vodu Mostari.

''Nije cilj da mladi uđu u stranku i da ih čitav život stranka vodi. Borimo se protiv takvih stvari i želimo na naš način da djeci vratimo njihov san, da im vratimo ono mostarsko koje postoji 450 godina. Djeca kroz let uče da sami donose odluke i da se ne boje likova kao što su ovi koji vladaju danas. Želimo da mladi izbiju strah iz sebe kroz tu vrstu hrabrosti , to je taj dječji san mostarski koji želimo vratiti'' objasnio je Listo.

Tim povodom će jedan skakač izvesti skok sa Starog mosta , a sa zip-linea će se spustiti jedan od članova Kluba skakača u vodu Mostar s velikom zastavom Bosne i Hercegovine. Tako će kaže Listo svi zajedno obilježiti Dan nezavisnosti domovine i uputiti čestitku svim građanima BiH.

''Prvi mart je izuzetno važan dan u historiji naše zemlje. Bosanci i Hercegovci su 1. marta 1992. godine na referendumu izglasali nezavisnost i dobili svoju državu. Tako da mi je taj dan izuzetno važan kako i svima koji vole BiH i nastojim ga uvijek obilježiti na pravi način. Zadnjih 20 godina koliko sam u Klubu skakača u vodu Mostaru uvijek ga obilježavam uz Stari most, gdje ističemo zastave naše države i govorio o značaju njene nezavisnosti'', kazao je Listo.

Tradiciju će kako ističe nastaviti uz Stari most i motiviranje mladih skakača da se takmiče i čuvaju tradiciju mostarskih skokova, ali i historijskih činjenica jedine im domovine BiH.

Lorens Listo je inače inicijator osnivanja škole skokova za djecu, koja ima za cilj očuvati tradiciju mostarskih skokova, gdje je prošlog ljeta osvojio 13 medalju i dosegao rekord legendarnog Emira Balića. Tada je najavio povlačenje kako bi prenosio znanje na mlade generacije.