BiH
7

Lord Hurd: Da, pogriješili smo u vezi BiH, svi prave greške

Piše: J. Hadžiahmetović
Douglas Hurd
Douglas Hurd
Lord Douglas Hurd, bivši sekretar vanjskih poslova Velike Britanije, priznao je grešku ove zemlje kada je u pitanju uvođenje embarga na naoružanje za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

"Dok primarna krivica za masakr u Srebrenici leži u izvršiocima ovog čina, sekundarnu možemo tražiti u onima koji su ga mogli spriječiti, ali nisu. Te 1992. godine, Ujedinjene nacije su nametnule embargo kojim je zaustavljeno ostvarivanje neotuđivog prava bosanskih muslimana na samoodbranu protiv Srba, koji su naslijedili vojsku bivše Jugoslavije, tada četvrte po veličini u Europi", piše autor Vernon Bogdanor u britanskom The Guardianu

Jedan od onih koji se zalagao za uvođenje embarga bio je i Douglas Hurd, tadašnji sekretar vanjskih poslova Velike Britanije. On je u to vrijeme bio jedan od vodećih evropskih političara koji su se protivili slanju vojne pomoći Bošnjacima. Osim toga, Hurd nije popuštao pritisku da Velika Britanija u vrijeme agresije na BiH dopusti ulazak bosanskih izbjeglica u tu zemlju.

Svojevremeno, on je takvu politiku opisao kao realističnu. Nedugo nakon što je otišao u (ne)zasluženu penziju, Hurd je otputovao u Beograd i tamo se sastao sa Slobodanom Miloševićem kao izaslanik britanske banke NatWest.

U još nekoliko navrata, Hurd nije skrivao svoje simpatije prema čovjeku koji će kasnije biti optužen za genocid i zločine u BiH i kojem se sudilo u Hagu gdje je Milošević i preminuo.

Upravo na 18. godišnjicu genocida nad nedužnim civilima Srebrenice, među zvanicama koje su se pojavile u Lancasteru kako bi odale počast 409 ukopanih žrtava srebreničkog genocida bio je i Hurd. Novinar nije propustio priliku da ga upita da li bi donio drugačije odluke.

"Da... Svi su napravili grešku", bio je kratak Hurdov odgovor. Među zvanicama bio je i bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown koji je kazao da je današnja situacija u BiH mnogo gora nego što je to bila za vrijeme dok je on predstavljao međunarodnu zajednicu u BiH.

Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, kaže da je zbog ovakve greške u BiH stradalo 200.000 osoba.

"To je priznao i sadašnji njihov premijer David Cameron. Nažalost, to je bila njihova politika. Drago mi je da priznaju tu grešku i nadati se da nije bila namjerna", kazao je Ganić za Klix.ba.

Naš sagovornik kaže da je u više navrata razgovarao sa tadašnjim sekretarom vanjskih poslova Velike Britanije o ukidanju embarga.

"On je jedan uštirkan diplomata. Govorio je da će razmotriti naš stav, ali je u suštio bio protiv toga. Oni su se suprostavili Margaret Thatcher koja je bila za hitnu intervenciju NATO-a protiv Miloševića. Oni su željeli da budu drugačiji od Thatcher, a ustvari nisu ništa napravili", pojašnjava Ganić.

Ratni član Predsjedništva BiH kaže da su oni koji su glasali za uvođenje embarga uništili pola države BiH.

"Dobar dio zapadne Evrope, Rusija, Grčka i svi ti prijatelji Srbije napravili su nefunkcionalnu državu i dobrim dijelom su odgovorni za stanje u kojem se nalazimo. Neka isprave gršku projektovanjem novog, boljeg Dejtonskog sporazuma", dodao je Ejup Ganić za Klix.ba.