Kradu šine, kontaktne mreže...
0

Lopovi Željeznicama FBiH godišnje ukradu 60.000 KM

Piše: Amra Kovač
Da lopovi u Bosni i Hercegovini ne biraju šta će ukrasti pokazuje i slučaj koji se dogodio u noći sa 20. na 21. april ove godine, kada su između željezničkih stanica Špionica i Srebrenik demontirane i ukradene šine na kojima su na putnim prelazima postavljeni saobraćajni znaci "Andrejin križ" i znak "Stop".

Zbog ove krađe, prema riječima Samira Kadrića, savjetnika generalnog direktora Željeznica Federacije BiH, bitno je narušena sigurnost željezničkog prometa, čime su ugroženi životi putnika i osoblja u vozu, kao i životi putnika i vozila u drumskom saobraćaju koji prelaze preko navedenih prelaza.

S obzirom da se i ranije dešavalo da se krade imovina Željeznica FBiH, očigledno lopovi ne razmišljaju o tome da na taj način ugrožavaju nečiji život.

"Krade se praktično sve što je napravljeno od željeza, bakra i olova. Najveći problemi su otpadi sekundarnih sirovina koji otkupljuju ukradenu imovinu Željeznica FBiH, iako je to zakonom strogo zabranjeno. Željeznice, u skladu sa svojim mogućnostima, vrše zaštitu svoje imovine u stanicama i drugim objektima, međutim, problem je zaštita željezničke imovine na otvorenoj pruzi koja je u FBiH dužine 609 km", kazao je Kadrić u razgovoru za naš portal.

Prema njegovim riječima, na meti kradljivaca je i kontaktna mreža koja je pod naponom od 25.000 volti, tako da kradljivci ne samo da ugrožavaju sigurnost željezničkog prometa u cjelini nego i vlastiti život.

"Samo u prošloj godini na području Federacije BiH ukradena je imovina Željeznica FBiH u vrijednosti 60.958 KM, od čega 12.283 KM na području regije Tuzle. Napominjem još jednom da se krađama imovine Željeznica FBiH, posebno na otvorenoj pruzi, ugrožava sigurnost željezničkog prometa u cjelini, a što može za posljedicu imati gubitak ljudskih života i velike materijalne štete”, naglasio je Kadrić, dodavši da se krađe mogu spriječiti stavljanjem pod kontrolu stanica za otkup sekundarnih sirovina kojima lopovi za mizeran iznos prodaju ukradene predmete napravljene od željeza, bakra i olova.

Kadrić je uputio apel svim građanima da ako imaju saznanja o osobama koje se bave krađama imovine Željeznica FBiH da to prijave nadležnim organima.

"Imovina Željeznica FBiH je imovina svih poreskih obaveznika i građana BiH i sa svakom krađom oštećeni su i građani. Također, apelovao bih na osobe koje dolaze u iskušenje da kradu našu imovinu da to ne rade, jer ugrožavaju živote učesnika saobraćaja, a nema tog novca koja je vrijedan nečijeg života", kazao je na kraju razgovora Kadrić.

Iako su krađom imovine Željeznica FBiH ugroženi životi putnika i osoblja u vozu, kao i životi putnika i vozila u drumskom saobraćaju, sankcije predviđene Krivičnim zakonom FBiH za ovo krivično djelo su niske.

Naime, prema Krivičnom zakonu FBiH onome ko opasnom radnjom, uništenjem, uklanjanjem ili težim oštećenjem prometne naprave, sredstva, znaka, naprave za signalizaciju ugrozi javni promet ili život i tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, predviđena je kazna zatvora do tri godine. Ako to uradi iz nehata, predviđena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.