BiH
270

Lonely Planet: Deset razloga zbog kojih trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Klix.ba
Renomirani turistički vodič Lonely Planet objavio je tekst pod naslovom "Deset razloga zbog kojih trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu". Našu zemlju su predstavili kao jednu od najneposjećenijih u Evropi, ali i kao "riznicu arhitektonskih i prirodnih ljepota".
Stari most u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Stari most u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

Na listi razloga zbog kojeg turisti moraju posjetiti BiH nalaze se, između ostalih, mostarski Stari most, sarajevske ulice izgrađene za vrijeme Osmanskog carstva kao i druge turističke znamenitosti.

Stari most u Mostaru

Zaboravite bungee-jumping. U Mostaru možete gledate skokove sa Starog mosta u hladnu Neretvu. Most je srušen '90-tih godina, a obnovljen 2004. godine.

Svakog jula održavaju se skokovi sa Starog mosta. U drugim mjesecima, skakači će skakati s mosta ukoliko skupe najmanje 25 dolara.

Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Rat i mir u Sarajevu

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, sagrađen je u Osmanskom i Austrougarskom stilu. Posjetitelje uglavnom asocira na dvije stvari i obje su povezane sa ratom.

Prije 100 godina, u Sarajevu je ubijen austrijski prijestolonasljednik Franz Ferdinand što je bio okidač za početak Prvog svjetskog rata.

Druga asocijacija je rat '90-tih godina. Skoro četiri godine, Sarajevo je bilo pod opsadom bosanskih Srba, a jedini izlaz je bio tunel pod zemljom ispod Sarajevskog aerodroma koji danas služi kao muzej.

Vinograd u Trebinju (Foto: Klix.ba)
Vinograd u Trebinju (Foto: Klix.ba)

Vinska tura u Hercegovini

Južni dio zemlje poznat je po svojim vinima. Preporučujemo da probate vino Žilavka, Blatina ili Vranac. Ukoliko se vozite Hercegovinom, pratite Vinsku cestu i vidjet ćete mnoge vinarije. Ukoliko pak želite samo nekoliko čaša vina, dobit ćete ih u svakom restoranu. Litar će vas koštati manje od osam dolara što je izuzetno povoljno jer se radi o pravom domaćem vinu.

Piramida u Visokom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Piramida u Visokom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Najveća piramida na svijetu" u Visokom

Osnivači Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" tvrde da su otkrili najveću piramidu na svijetu u Visokom i blizini Sarajeva.

Navodno, ispod piramida se nalaze tuneli za koje tvrde da su stari preko 10.000 godina.

Ispijanje kafe je poseban dio kulture u BiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ispijanje kafe je poseban dio kulture u BiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Bogata i jedinstvena kultura ispijanja kafe

Svaki put kad građani BiH žele o nečemu razgovarati, otići će u najbliži kafić i pili kafu. Gdje god odete, teško da ćete naći lošu kafu.

Prava bosanska kafa je nešto unikatno i pije se iz fildžana. Pravi se u džezvi i vrlo je slična turskoj kafi.

Jedinstvena arhitektura u glavnom gradu BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedinstvena arhitektura u glavnom gradu BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Arhitektonske vrijednosti Osmanskog carstva

Arhitektura u BiH nevjerovatna mješavina Osmanske perioda i centralnoevropskih stilova. Stari dijelovi Sarajeva i Mostara su samo primjeri za to, ali tu su i gradovi poput Travnika, rodnog mjesta dobitnika Nobelove nagrade Ive Andrića.

U međuvremenu u Višegradu ćete vidjeti most Mehmed-paše Sokolovića napravljen na rijeci Drini.

Vodopadi u dolini rijeke Une

Prelijepa rijeka Una prolazi kroz razne forme. U bujnim zelenim klisurama sjeverozapadno od Bihaća, Una je na nekim dionicama mirna kao ogledalo. U drugom dijelu je široka i brza. U jedinstvenom jelu možete uživati u restoranu Kostelski Buk, a pritom uživati u jedinstvenom pogledu na rijeku.

Najdramatičniji je slavni Štrbački Buk, vodopad koji formira centralni dio Nacionalnog parka Una. Tu je i Una regata koja se odvija krajem jula.

Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Skijanje na Bjelašnici

Od aerodromske piste do skijališta za manje od sat vremena? Mnoge zemlje vam ne mogu ponuditi to. Ali, to upravo možete doživjeti u Sarajevu u na Bjelašnici koja se nalazi na manje od 30 kilometara od glavnog grada.

Na kraju krajeva, tu se održala i Zimska olimpijada 1984. godine.

Nacionalni park Sutjeska
Nacionalni park Sutjeska

Planinarenje kroz šume Nacionalnog parka Sutjeska

Perućica je jedna od posljednjih evropskih iskonskih šuma u kojima se nalazi približno 70 vodopada.

Moguće ga je obići samo sa specijalnim vodičima. Za planinare i bicikliste ovo je pravi raj.

Nevjerovatni dvorci i utvrde

Iznad rijeke Une nalazi se Ostrožac, stara utvrda i zamak. Tu je i grad Jajce koji je okružen utvrdom, a u kojem se nalaze prelijepi vodopadi. Skoro svaki grad ima svoju utvrdu i građevine od prije nekoliko stotina godina koje su itekako zanimljive turistima.