Potpisan memorandum
66

Lokomotive razvoja: Sarajevo i Beograd će pojačati saradnju u svim poljima

FENA
Sarajevo i Beograd (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo i Beograd (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka potpisali su u petak u Beogradu Memorandum o suradnji dva grada.

Memorandumom o suradnji je, među ostalim, predviđeno da će se Beograd i Sarajevo zalagati za daljnje jačanje prijateljstva, pri čemu će unaprjeđivati suradnju od obostrane koristi na svim područjima koja su od interesa za građane oba grada.

Gradovi će, prema Memorandumu, intenzivirati suradnju na svim nivoima i razmjenjivati informacije, iskustva i projekte iz različitih oblasti, a posebno na promociji turizma i kulture, privrede, s naglaskom na javno-privatnom partnerstvu, sportu i sportskim manifestacijama.

Gradonačelnik Mali rekao je da je vanjskotrgovinska razmjena između Srbije i Bosne i Hercegovine oko 1,5 milijardi eura, a da glavni gradovi, Sarajevo i Beograd, trebaju biti pokretači i lokomotive daljnjeg razvoja i odnosa dviju zemlje.

"Danas smo potpisali Memorandum o suradnji Beograda i Sarajeva, ali i više sporazuma iz oblasti kulture, turizma i znanosti jer želimo da ojačamo veze naša dva grada. Sporazumi obuhvaćaju oblast kulture, suradnju filharmonija, kazališta, turističkih organizacija Beograda i Sarajeva, ali i suradnju između IT parkova, što je za naše mlade veoma važno", rekao je Mali.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je kako se nada da će potpisani Memorandum biti temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa u budućnosti.

On je naglasio da glavni gradovi u današnje vrijeme predstavljaju ključne karike u razvoju država i regija zbog čega je neophodna brža, lakša, učinkovitija i sadržajnija komunikacija među njima.

"Mi smo danas definirali pravce u kojima ćemo razvijati odnose i konkretne projekte s naglaskom na oblasti u kojima vidimo značajan ekonomski potencijal, ali i šansu za zbližavanje dva grada i zbližavanje naših građana", dodao je Skaka.

Potpisani su sporazumi između beogradske i sarajevske filharmonije, Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Sarajevo, Turističke organizacije Beograda i Turističke zajednice kantona Sarajevo, Naučno-tehnološkog parka Beograd i "Networks Int" d.o.o.

Potpisan je i Sporazum o međusobnoj suradnji između Grada Beograda, Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i EYOF 2019 d.o.o Društva sa ograničenom odgovornošću za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog europskog olimpijskog omladinskog festivala 2019. godine, čiji su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo, javio je Tanjug.