Tri dana poslije
85

Lokomotiva Željeznica FBiH još uvijek u koritu Neretve, ekipe procjenjuju situaciju

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posljedice željezničke nesreće koja se u nedjelju navečer desila sjeverno od Čapljine, u blizini mjesta Šurmanci, još nisu sanirane.

Lokomotiva Željeznica Federacije BiH još uvijek se nalazi u koritu rijeke Neretve, a vrijeme njenog vađenja još nije precizirano.

Iz Željeznica Federacije BiH potvrdili su da se na terenu nalaze sve njihove tehničke ekipe te potrebna mehanizacija. Još uvijek se sagledava trenutna situacija i tek treba da se donesu odluke o tome kada i na koji način lokomotiva treba biti izvučena iz korita rijeke.

Materijalna i sva druga šteta nastala ovom nesrećom još uvijek se procjenjuje, a kako je željeznički promet južno od Mostara obustavljen, na ovoj relaciji saobraća se autobusima.

Podsjećamo, brzi voz na relaciji Sarajevo - Čapljina iskočio je iz šina nešto poslije sedam sati u nedjelju navečer. Voz je u velikoj brzini naletio na odron kamenja, da bi veliku stijenu nosio ispred sebe više od 150 metara. Lokomotiva se nakon toga odvojila od kompozicije i prevrnula u korito rijeke te povukla za sobom i prvi vagon kompozicije, a naredna tri vagona su izletjela iz šina.

Srećom, osim lakše povrijeđenog mašinovođe B. Š. niko od 26 putnika koji su te noći bili u vozu nije povrijeđen.

Istraga koja bi trebala potvrditi sve sumnje i uzroke ove saobraćajne nesreće još uvijek je u toku, a njeni službeni nalazi će biti naknadno objavljeni.