{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Lokalnoj samoupravi mjesto u Ustavu BiH'

S
11.6.2009. u 19:21
0
2
'Lokalnoj samoupravi mjesto u Ustavu BiH'
0
'Lokalnoj samoupravi mjesto u Ustavu BiH'
Mirko Pejanović
Lokalna samouprava treba dobiti svoje mjesto u Ustavu BiH, tako što će se definisati osnovna načela u vezi sa ovim nivoom vlasti, izjavio je danas profesor Mirko Pejanović.
On je bio jedan od uvodničara na javnoj raspravi pod nazivom ''Ustavna reforma u BiH - diskusije u lokalnim zajednicama'' koja je danas održana u Mostaru.

Raspravi su prisustvovali gradonačelnik Mostara, te načelnici opština Čapljina, Čitluk, Prozor-Rama, Neum, Stolac, Jablanica, Konjic, Ravno, Berkovići, Ljubinje, Istočnoi Mostar, Trebinje, te predstavnici nevladinog sektora i stručnjaci ustavnog prava.

Cilj ove rasprave, koju su organizovali grad Mostar, Savez opština i gradova Federacije BiH (FBiH) i Ambasada Švajcarske u BiH, jeste prepoznavanje jasnih i konkretnih načela lokalne samouprave koja bi bila ugrađena u novi ustav i čime bi bili stvoreni uslove za efikasnije djelovanje lokalnih vlasti i kvalitetnije pružanje usluga građanima širom BiH.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da bi aktivno učešće lokalnih vlasti i civilnog društva u javnim raspravama trebalo voditi ka boljem razumijevanju ustavnih promjena.

Uvodničar, profesor Božo Žepić naglasio je da nije veliki optimista, niti vidi skori napredak po pitanju definisanja osnovnih načela u Ustavu BiH u vezi sa lokalnom samoupravom, ali dodaje da, bez obzira na to, ona ima svoje mjesto u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i mnogim drugim dokumentima.

"Lokalna samouprava je jedno od izuzetno važnih pitanja i temelj je demokratije i demokratskog ustroja svake države, pa i BiH. Svi razgovori koje smo do sada vodili pokazali su da lokalna samouprava mora biti ustavno pitanje i mora imati mjesto u budućem ustavu BiH i zato vodimo rasprave koje su usmjerene u tom pravcu'', rekao je Žepić.

Zaključci sa ovih skupova će biti upućeni svim relevantnim institucijama koje će biti uključene u proces ustavnih reformi.

U okviru projekta planirano je da se ovakve javne diskusije održe u 16 opština i gradova Republike Srpske i FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: