Propali pregovori
19

Lokalni izbori u Mostaru neće se održati u vrijeme općih izbora

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Pregovori za implementaciju presude Ustavnog suda i odžavanje lokalnih izbora u Mostaru očito je da nisu uspjeli, bar neće biti implementiran zaključak s prvog ovogodišnjeg sastanka - da će se lokalni izbori u Mostaru održati u vrijeme održavanja općih izbora u našoj zemlji.

Danas nije napravljen značajan napredak, a naredni sastanaka zakazan je tek za petnaest dana, poslije roka za raspisivanje oktobarskih izbora.

Predrag Šupljeglav ispred političkih stranaka koje okuplja Koordinacija srpskih udruženja kazao je da se danas raspravljalo o dvije tačke.

"Pričali smo o zauzimanju konačnog satava o modelu izbora vijećnika za Gradsko vijeće, kao i o izmjenama Statuta Grada Mostara. Po zahtjevu SDA prvo smo raspravljali o Statutu i tu je zaključak da je neophodno napraviti izmjene u onoj mjeri u kojoj će biti usklađene izmjene Izbornog zakona. Pored toga izneseni su prijedlozi izmjena još nekih odredbi Statuta i na kraju je dogovoreno da se narednom domaćinu, a to je BPS, ostavi dodatnih sedam dana, da svi mogu dostaviti pismene prijedloge izmjena", izjavio je Šupljeglav.

Šupljeglav je kazao da je naredni sastanak zakazan za 10. maj. Izjavio je i da neke stranke nisu bile spremne da se odrede o tome koji od dva usuglašena modela izbora vijećnika usvajaju.

"Konačni zaključak je da je dobro što i dalje svi učestvuju u sastancima i što ih niko ne napušta", kazao je Predrag Šupljeglav.

Kazano je da ovaj razvoj događaja dovodi do zaključka da je sada već kasno da bi lokalni izbori u Mostaru mogli biti raspisani kad i opći, jer nije postignut konačan dogovor o modelu izbora vijećnika. Statut će i onako konačno mijenjati neko buduće izabrano Gradsko vijeće.

"Postoji opcija da se izbori u Mostaru održe u nekom drugom terminu, postoje slučajevi vanrednih izbora. Ukoliko se postigne dogovor i parlament usvoji promjenu izbornih pravila za Grad Mostar, izbori se mogu održati u nekom drugom terminu i s nekim drugim rokom", zaključio je Šupljeglav.