BiH
0

Lokalni izbori u BiH 5. oktobra 2008.

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela je danas u Sarajevu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2008., koji će biti održani u nedjelju 5. oktobra.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice izjavio predsjednik CIKBiH Suad Arnautović, neposredni izbori se raspisuju za općinska vijeća i skupštine općina, načelnike općina, Skupštinu Brčko Distrikta, Gradsko vijeće Grada Mostara, te Skupštinu i gradonačelnika Grada Banje Luke.

CIKBiH je danas, također, donio Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore. Arnautović je naveo da prvi od ovih rokova ističe 23. maja, do kada političke stranke, nezavisni kandidati i udruženja građana trebaju podnijeti prijave za ovjeru za učešće na izborima. CIKBiH nakon toga treba do 7. juna izvršiti njihovu ovjeru.

Arnautović je rekao da u redovnim biračkim spiskovima u BiH trenutno ima 2,98 miliona birača. Prema podacima CIK-a, ovi lokalni izbori će koštati oko 11 miliona KM, od čega će iz budžeta institucija BiH biti izdvojeno četiri miliona KM, a ostalo iz općinskih. Prema odluci CIK-a, izbori će se održati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 25 zemalja. Jedan od osnovnih uvjeta da bi se glasalo u nekom od tih DKP-a je da njihovi birački odbori moraju biti multietnički.

On je naglasio i to da će ovo biti prvi izbori u državi BiH na kojima će svoje predstavnike u organima lokalne samouprave birati pripadnici nacionalnih manjina. Oni će u općinama gdje je prije rata 1992./1995. živjelo više od tri posto pripadnika svih nacionalnih manjina imati mogućnost da glasaju za svog predstavnika.

Nakon što je Parlamentarna skupština BiH jučer usvojila izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u vezi s načinom glasanja u Srebrenici, CIKBiH će donijeti poseban podzakonski propis kojim će regulirati čitav tok upisa birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica.

Arnautović je rekao da će taj izvod iz biračkog spiska sadržavati sva imena koja se nalaze po sistemu pasivne registracije i sve one koji izraze želju da glasaju u Srebrenici, jer je u novim zakonskim odredbama ostavljena mogućnost da glasaju za Srebrenicu ili sadašnje mjesto boravka. U taj izvod će, također, biti uključeni svi koji su se registrirali za glasanje putem pošte koji žive izvan BiH.

Ovaj proces će biti proveden na osnovu posebnog akcionog plana koji će uraditi CIKBiH, koji će poduzeti dodatne mjere, uključujući posebnu medijsku kampanju i posebne kontakte članova i uposlenika CIKBiH sa članovima općinskih izbornih komisija, predstavnicima ministarstava raseljenih osoba, posebnu aktivnost Općinske izborne komisije Srebrenica i drugih relevantnih činilaca, najavio je Arnautović.