{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Lokalni izbori tehnički dobro organizirani'

F
23.12.2008. u 17:34
0
0
'Lokalni izbori tehnički dobro organizirani'
0
'Lokalni izbori tehnički dobro organizirani'
Izvještaj međunarodnih posmatrača odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope pokazuje da su lokalni izbori u BiH tehnički veoma dobro organizirani i u skladu s međunarodnim standardima, istaknuto je danas na godišnjoj pres konferenciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kao novina ovogodišnjih izbora istaknuto je da je prvi put predviđen izbor i učešće pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim zakonodavnim tijelima, a u izborno zakonodavstvo uvedene su i kaznene odredbe ne samo za sudionike u izbornom procesu, nego i za izbornu administraciju.

Predstavnici CIK-a danas su istaknuli da je CIK-u BiH do 19. decembra ove godine dostavljeno 2.710 potpisanih izjava o imovinskom stanju izabranih zvaničnika od ukupnog broja od oko 3.300 izabranih zvaničnika koja podliježu toj obavezi.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, politički subjekti su za finansiranje predizborne kampanje mogli potrošiti ukupno oko 19,5 miliona KM, od čega političke stranke 17.471.224 KM i nezavisni kandidati 1.978.510 KM.

Danas je rečeno da su sve relevantne političke partije i nezavisni kandidati dostavili postizborne finansijske izvještaje, te da su u tim izvještjima iskazani ukupni troškovi u iznosu od 8.230.841 KM.

Samo jedna politička partija prekoračila je dozvoljeni limit, a radi se o Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je potrošio oko 540.000 KM više od dozvoljenog limita.

Na inicijativu CIK-a sredinom ove godine izmijenjen je Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Sad je jasno preciziran i definiran krug osoba odnosno funkcija na koje se odnosi taj zakon. Novina je i to što je sad osigurana dvostepenost u postupku tako da stranka ima pravo žalbe Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: