Uoči sjednice CIK-a
10

Lokalni izbori bi mogli biti pomjereni za 15. novembar, sutra konačna odluka

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kojom predsjedava Vanja Bjelica-Prutina, na sutrašnjoj će sjednici razmatrati prijedlog da se Lokalni izbori 2020. godine održe 15. novembra.

Četiri tačke dnevnog reda razmatrat će članovi na sutrašnjoj sjednici CIK-a BIH. Na prvoj tački će se razmatrati prijedlog za odgađanje izbora a na drugoj, ukoliko se prva tačka usvoji, prijedlog za održavanjem izbora 15. novembra 2020.

Prije nego što je CIK BiH objavio dnevni red 25. sjednice otkrivši da je na stolu prijedlog za održavanjem izbora 15. novembra, različiti akteri na političkoj sceni su iznosili različite ideje za održavanje Lokalnih izbora 2020.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić i lider HDZ-a Dragan Čović se, sudeći prema ranijim izjavama, ne bi protivili ideji da se spoje lokalni i opći izbori, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio da će izbori biti održani u novembru.

Problematična je, međutim, izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je ponukan izborom Vanje Bjelice-Prutine i Jovana Kalabe u CIK BiH najavio da "neće biti osiguran novac za održavanja izbora budući da je CIK nezakonit".

Bjelica-Prutina je ranije ukazala na probleme nastale zbog činjenice što još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje izbora.

Izetbegović je, međutim, nakon sastanka sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom kazao da će BiH do kraja mjeseca imati budžet i sredstva za izborni proces.

Na tom sastanku, koji je održan 20. maja, prisustvovao je i Dragan Čović.