{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lokalna vlast u Stocu preotima objekt Koštane bolnice, a nadležni mjesecima šute

10.1.2018. u 22:18
78
117
Lokalna vlast u Stocu preotima objekt Koštane bolnice, a nadležni mjesecima šute
78
Lokalna vlast u Stocu preotima objekt Koštane bolnice, a nadležni mjesecima šute
Problem nelegalnog prijenosa prava korištenja Koštane bolnice u Stocu još nema svoje rješenje. Nadležne institucije koje su obaviještene o spornom slučaju nisu se oglasile, a predmet prijenosa prava stoji na Općinskom sudu u Čapljini.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Općinsko vijeće Stolac izvršilo je prijenos prava korištenja Koštane bolnice u Stocu, pravdajući to dugogodišnjim nekorištenjem upisanog posjednika. Koštana bolnica ranije je bila upisana kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a sam objekt u ratu je korišten kao logor tzv. Herceg-Bosne.

Opozicija u Općinskom vijeću najoštrije je osudila i odbacila ovu odluku vijeća te tom prilikom naglasila da je predmetna nekretnina u vlasništvu države Bosne i Hercegovine, što se vidi iz zemljišnoknjižnog izvatka. Rečeno je i da su vijećnici koji su glasali za ovakvu Odluku direktno prekršili više zakona, među kojima je i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je donio visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Od tada je prošao mjesec i po, a problem i dalje čeka rješenje kaže nam Haris Baljić iz Inicijative za Stolac.

"O problemu je obaviješteno Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i Ured visokog predstavnika. Odgovora ni sa jedne od tih adresa još nema", kaže Baljić uz napomenu da je Općinsko vijeće spornu odluku uputilo Sudu u Čapljini da uradi preknjižbu prijenosa prava korištenja.

Haris Baljić, Inicijativa za Stolac
Haris Baljić, Inicijativa za Stolac


Ovaj problem izazvao je negodovanja brojnih građana Stoca, posebno Bošnjaka, kaže Baljić, jer je ova bolnica simbol progona i stradanja stolačkih Bošnjaka.

"Koštana bolnica bila je mjesto zatvaranja, mučenja i ubijanja ljudi, a mnogi danas smatraju da općinska vlast ovim želi s lica zemlje zbrisati i posljednji trag zločina, da Bošnjaci zaborave šta se sve dešavalo na tom mjestu", kaže Baljić.

On još kaže kako općina nema konkretan plan šta uraditi s tim objektom, već je najvjerovatnije ideja zgradu za početak samo srušiti. Na Općinskom vijeću je načelnik Bošković za Koštanu bolnicu kazao kako je ona ruglo grada, iako u Stocu, prema mišljenju opozicije, ima prioritetnijih lokacija u samom centru Stoca.

Opozicija još uvijek vjeruje u institucije države, da neće dići ruke od problema prava korištenja Koštane bolnice u Stocu te će još jednom na ovaj slučaj podsjetiti sve nadležne, kao i Općinski sud u Čapljini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: