{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lokalna vlast u Stocu preotima objekt Koštane bolnice, a nadležni mjesecima šute

10.1.2018. u 22:18
78
117
Lokalna vlast u Stocu preotima objekt Koštane bolnice, a nadležni mjesecima šute
78
Lokalna vlast u Stocu preotima objekt Koštane bolnice, a nadležni mjesecima šute
Problem nelegalnog prijenosa prava korištenja Koštane bolnice u Stocu još nema svoje rješenje. Nadležne institucije koje su obaviještene o spornom slučaju nisu se oglasile, a predmet prijenosa prava stoji na Općinskom sudu u Čapljini.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Općinsko vijeće Stolac izvršilo je prijenos prava korištenja Koštane bolnice u Stocu, pravdajući to dugogodišnjim nekorištenjem upisanog posjednika. Koštana bolnica ranije je bila upisana kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a sam objekt u ratu je korišten kao logor tzv. Herceg-Bosne.

Opozicija u Općinskom vijeću najoštrije je osudila i odbacila ovu odluku vijeća te tom prilikom naglasila da je predmetna nekretnina u vlasništvu države Bosne i Hercegovine, što se vidi iz zemljišnoknjižnog izvatka. Rečeno je i da su vijećnici koji su glasali za ovakvu Odluku direktno prekršili više zakona, među kojima je i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je donio visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Od tada je prošao mjesec i po, a problem i dalje čeka rješenje kaže nam Haris Baljić iz Inicijative za Stolac.

"O problemu je obaviješteno Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i Ured visokog predstavnika. Odgovora ni sa jedne od tih adresa još nema", kaže Baljić uz napomenu da je Općinsko vijeće spornu odluku uputilo Sudu u Čapljini da uradi preknjižbu prijenosa prava korištenja.

Haris Baljić, Inicijativa za Stolac (Foto: Klix.ba)
Haris Baljić, Inicijativa za Stolac (Foto: Klix.ba)


Ovaj problem izazvao je negodovanja brojnih građana Stoca, posebno Bošnjaka, kaže Baljić, jer je ova bolnica simbol progona i stradanja stolačkih Bošnjaka.

"Koštana bolnica bila je mjesto zatvaranja, mučenja i ubijanja ljudi, a mnogi danas smatraju da općinska vlast ovim želi s lica zemlje zbrisati i posljednji trag zločina, da Bošnjaci zaborave šta se sve dešavalo na tom mjestu", kaže Baljić.

On još kaže kako općina nema konkretan plan šta uraditi s tim objektom, već je najvjerovatnije ideja zgradu za početak samo srušiti. Na Općinskom vijeću je načelnik Bošković za Koštanu bolnicu kazao kako je ona ruglo grada, iako u Stocu, prema mišljenju opozicije, ima prioritetnijih lokacija u samom centru Stoca.

Opozicija još uvijek vjeruje u institucije države, da neće dići ruke od problema prava korištenja Koštane bolnice u Stocu te će još jednom na ovaj slučaj podsjetiti sve nadležne, kao i Općinski sud u Čapljini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: