Incijativa CCI-ja
0

'Lokalna uprava za kvalitetu života građana'

FENA
U naredne dvije godine uz podršku Evropske unije, Centar civilnih inicijativa (CCI) će intenzivno pratiti rad lokalnih organa vlasti u Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Doboju, Foči, Livnu, Mostaru, Novom Sarajevu, Palama, Širokom Brijegu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici i javnosti će redovno (svakih šest mjeseci) podnositi izvještaj o radu lokalne uprave u navedenim opštinama.

Posebno će biti praćeni parametri koji bitno utiču na kvalitet života građana, kao što su komunalne usluge, promjene u stepenu nezaposlenosti, nivo zdravstvene zaštite, stanje u obrazovanju u dijelu u kojem nadležnost ima lokalna uprava, stepen ulaganja u kulturu i sport,...

  • Ovim aktivnostima bitno će se povećati nivo učešća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, te će se unaprijedit saradnja nevladinih organizacija i predstavnika vlasti, izjavio je Siniša Bencun, šef projekta.

CCI će iskoristiti ekspertizu i iskustvo stečeno pri višegodišnjem monitoringu rada organa viših nivoa vlasti te će fokus staviti na efikasnije rješavanje životnih problema građana i promjene na lokalnom nivou koje će ujedno značiti i poboljšanje kvalitete življenja u ovim opštinama, saopćeno je danas iz CCI-a.