BiH
3

Lokalitet stare seizmološke stanice na Grdonju mogao bi postati uređeno izletište

FENA
Predstavnici Općine Centar Sarajevo, federalnog Hidrometeorološkog zavoda BiH i kantonalnih javnih preduzeća ''Park'' i ''Sarajevo šume'' posjetili su zapušteni objekat i lokalitet stare seizmološke stanice u ulici Grdonj gdje je planirana izgradnja sportske plohe i dječijeg igrališta.

Građani Mjesne zajednice ''Hrastovi-Mrkovići'' isticali su problem nedostatka sportskih sadržaja, te su uputili inicijativu da se zapušteni objekat i lokalitet seizmološke stanice očiste i izgradi dječije igralište.

Prihvaćena je inicijativa stanovnika te su u proteklom periodu održana dva sastanka predstavnika Općine Centar s direktorom Hidrometeorološkog zavoda Almirom Bijedićem kako bi se realizirao projekt izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju.

Inicijativu za izgradnju igrališta na Grdonju Bijedić je podržao te naglasio da je sljedeći korak pribavljanje odobrenja od Vlade Federacije BiH koja je vlasnik objekta i okolnog zemljišta površine oko šest dunuma.

Općinsko vijeće Centar će na sljedećoj sjednici zajedno s načelnikom Dževadom Bećirevićem, uputiti prema Vladi Federacije BiH inicijativu za dobijanje odobrenja za početak izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju.

U okviru Projekta ''Uređenje manjih javnih površina na području općine Centar'' na tom lokalitetu Općina bi finansirala hortikulturno uređenje i oplemenjenje dijela zemljišta s parkovskim klupama i dijela na kojem će biti postavljen mobilijar za djecu. Na drugom dijelu zemljišta planirana je izgradnja multifunkcionalne sportske plohe. Iz Općine Centar navode da ukoliko se ukaže potreba za dodatnim sredstvima, a kako bi građani ovog područja dobili kvalitetnu lokaciju na kojoj će provoditi slobodno vrijeme, spremni su u budžetu za narednu godinu izdvojiti dodatni iznos sredstava, saopćeno je iz te općine.