Reakcije
34

Logoraši: Presuda u slučaju "Vranica" četvrti je put ubila porodice žrtava

Piše: R. D.
Jučerašnja presuda Kantonalnog suda u Mostaru u kojoj se tri pripadnika HVO-a oslobađaju optužbi za mučenje i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH u zgradi "Vranice", izazvala je niz reakcija, a posebno su njome razočarani mostarski logoraši.

Emir Hajdarović iz Udruženja logoraša Mostar nam kaže kako je članstvo ovog udruženja razočarano jučerašnjom presudom Kantonalnog suda u Mostaru, koji je ponovo pokazao da je čekanje na pravdu kod nas utopija.

"I četvrti put sudije Kantonalnog suda u Mostaru donose oslobađajuću presudu izvršiocima ratnog zločina i direktnim učesnicima u ubistvu heroja Vranice. Znajući da će ista presuda vjerovatno biti vraćena od strane Vrhovnog suda Federacije, može se zaključiti da je ovo još samo jedan dokaz da je sudstvo u HNK u službi prikrivanja i izjednačavanja zločina, a zločini HVO-a 1993. imali su za cilj stvaranje čistih hrvatskih prostora", kazao je Hajdarović.

Kako žrtve mogu vjerovati ovakvim sudijama, pitaju se logoraši, sudijama koji su doboko okorijenjeni u tadašnje strukture pravomoćno presuđene za UZP od strane Međunarodnog suda u Hagu.

"Tražimo od svih relevantnih faktora političkog života da bezuslovno osude sramotnu presudu Kantonalnog suda u Mostaru, koja je još jednom ubila porodice mučki ubijenih heroja Vranice, te da im daju bezrezervnu podršku u pokretanju apelacije pred Vrhovnim sudom Federacije BiH", kazao je Hajdarović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Logoraši traže izuzimanje Kantonalnog suda u Mostaru, čije sudije, kako kažu, četiri puta donose oslobađajuću presudu ratnim zločincima, čime pokazuju da isti nisu nezavisni nego su samo instrument u provođenje političkih ciljeva onih istih koji su naredili provođenje ovog zločina.

"Pozivamo i Tužilaštvo da istraži i procesurira sve svjedoke koji su pod raznim uticajima u proteklom vremenu mijenjali svoje iskaze i samim time bili instrument onima čije su i oni žrtve bili. Također smo razočarani radom VSTV koji je dozvolio imenovanje sudija sa sumnjivom prošlošću, da se isti igraju sudbinama ljudi koji su bili žrtve ratnih projekata, čiji su oni bili aktivni učlesnici", zaključio je Emir Hajdartović iz Udruženja logoraša Mostar.

Podsjećamo, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru oslobodilo je odgovornosti pripadnike HVO-a Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića za mučenja i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH iz zgrade Vranice, objekta u kojem je bila smještena komanda 4. Korpusa Armije RBiH.

Škutor je oslobođen po svim tačkama optužnice za koje se teretio, dok su Poznić i Aničić za nečovječno postupanje sa zarobljenim civilima u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru kažnjeni kaznom zatvora od godinu dana.