Dragan Čović
0

'Logično je nakon Mesića razgovarati i sa Tadićem'

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić tokom razgovora sa premijerom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, izrazio je žaljenje što je došlo do zastoja u političkim pregovorima oko ustavnih promjena u BiH.

Tadić je tokom jučerašnjeg sastanka sa Dodikom i Čovićem istakao da Beograd podržava nastavak političkih razgovora u okviru "prudskog procesa" kako bi BiH ostvarila brži napredak na putu ka EU.

Lider HDZ-a BiH prenio je predsjedniku Srbije da se njegova stranka zalaže za izgradnju moderne i decentralizovane države BiH u kojoj bi sva tri konstitutivna naroda imala ravnopravan status.

Čović je istakao da ustavne promjene treba provesti kroz parlament i postizanjem kompromisa sve tri strane, dodajući da je skeptičan oko mogućnosti skorog obnavljanja rasprave o ustavu, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

On je ponovio neupitnu posvećenost evropskoj budućnosti BiH.

Na pitanje da li su odlaskom na sastanak kod predsjednika Srbije pojačane sumnje "bošnjačkih partnera o postojanju hrvatsko-srpskog dogovora", Čović je rekao da takvi komentari predstavljaju "glupost", podsjetivši da je i lider SDA Sulejman Tihić nedavno razgovarao sa Tadićem i crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Čović je ocijenio logičnim da, nakon razgovora sa predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, o svojim stavovima oko uređenja BiH razgovara i sa predsjednikom Srbije.

Na sastanku, koji predstavlja dio ranije započetih razgovora koji su se trebali realizovati u okviru prudske trojke, bilo je riječi o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.