{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lobistički projekt Erdogana: Bošnjaci se mole za uspjeh Turske vojne intervencije u Siriji

25.2.2018. u 17:55
65
299
Lobistički projekt Erdogana: Bošnjaci se mole za uspjeh Turske vojne intervencije u Siriji
65
Lobistički projekt Erdogana: Bošnjaci se mole za uspjeh Turske vojne intervencije u Siriji
U Bosni i Hercegovini osnovana je nevladina organizacija "Unija evropskih demokrata Balkana" (UEBD) koja se smatra još jednim znakom pokušaja jačanja utjecaja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana na Balkan.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ova nevladina organizacija, registrovana u Ministarstvu pravde BiH, objavila je 19. februara lobistički video snimak koji je izazvao brojne spekulacija u kompletnoj regiji Zapadnog Balkana, piše Balkan Insight.

Gotovo dvominutni video prikazuje nekoliko Bošnjaka iz svih sfera života kako se na tečnom turskom jeziku mole za uspjeh turske vojne operacije u Sriji. Na snimku se vide ljudi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova kao i osobe različite životne dobi, uključujući maloljetno dijete.

Video je naslovljen kao "Maslinova grančica iz Bosne" što se odnosi na kodni naziv aktuelne turske vojne ofenzive protiv Kurda u Siriji.

"Dragi naši turski prijatelji, naša srca dobro poznaju bol, časnu borbu i patriotizam. Doživjeli smo te dane", izjavila je predsjednica UEBD-a Emina Šećerović-Kaslı.

Prema podacima sa interneta, UEBD nema zvaničnu web stranicu, a sa građanima komunicira putem društvene mreže Facebook na kojoj stoji kako će "svoje ciljeve UEBD realizirati edukativnim putem obuhvaćenim programima koji će povećati znanje kod građana o ključnim demokratskim principima, strukturama i procesima".Sjedište UEBD-a je u Njemačkoj, odnosno djeluje unutar Unije evropskih turskih demokrata (UETD) koja je osnovana 2004. godine u Kelnu, a svoja predstavništva ima u 16 evropskih država.

"Naša vizija je raditi sa građanima na širenju modela ponašanja koje podupire toleranciju i demokratizaciju društva. Bez obzira na osobe koje pripadaju različitim kulturama i religijama, svaki pojedinac ima pravo na sudjelovanje u svim sferama života. Mi smo organizacija koja brine o interesima naroda BiH i prijateljskih država, kako bi se riješile predrasude u društvu uz zagovaranje za suradnju sa različitim institucijama kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje", navode iz UEBD-a.

Unija evropskih turskih demokrata (UETD) 24. januara ove godine održala je u Sarajevu, odnosno na Baščaršiji, skup podrške turskoj vojnoj operaciji u Siriji. Okupljeni ispred Sebilja nosili su državne zastave Turske i Bosne i Hercegovine i transparente "Cilj operacije ‘Maslinova grana’ su terorističke organizaciije PKK, PYD, ISIS i druge", "Operacija ‘Maslinova grana’ će spriječiti novi izbjeglički val u zemlje EU-a", "Cilj operacije ‘Maslinova grana’ je očuvanje južnih granica NATO alijanse", "Svijet treba biti uz Tursku i narod regije u borbi protiv terorizma" i slično.

Inače, posljednjih mjeseci brojni analitičari, ali i strani mediji upozoravaju na rast utjecaja Turske u BiH. Iako naša zemlja nema pretjeranu ekonomske koristi od Turske domaći političari glorificiraju zvaničnu Ankaru u odnosu na neke druge prijestolnice poput Beča, Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH govore da prema ukupnim ulaganjima od 1994. do decembra 2016. godine, zemlja koja je investirala najviše u BiH je Republika Austrija sa 1.3 milijarde eura, zatim slijede Hrvatska i Srbija sa po 1.1 milijardi eura i Slovenija sa 486 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: