Lobistička grupa
65

Lobistički projekt Erdogana: Bošnjaci se mole za uspjeh Turske vojne intervencije u Siriji

Klix.ba
U Bosni i Hercegovini osnovana je nevladina organizacija "Unija evropskih demokrata Balkana" (UEBD) koja se smatra još jednim znakom pokušaja jačanja utjecaja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana na Balkan.

Ova nevladina organizacija, registrovana u Ministarstvu pravde BiH, objavila je 19. februara lobistički video snimak koji je izazvao brojne spekulacija u kompletnoj regiji Zapadnog Balkana, piše Balkan Insight.

Gotovo dvominutni video prikazuje nekoliko Bošnjaka iz svih sfera života kako se na tečnom turskom jeziku mole za uspjeh turske vojne operacije u Sriji. Na snimku se vide ljudi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova kao i osobe različite životne dobi, uključujući maloljetno dijete.

Video je naslovljen kao "Maslinova grančica iz Bosne" što se odnosi na kodni naziv aktuelne turske vojne ofenzive protiv Kurda u Siriji.

"Dragi naši turski prijatelji, naša srca dobro poznaju bol, časnu borbu i patriotizam. Doživjeli smo te dane", izjavila je predsjednica UEBD-a Emina Šećerović-Kaslı.

Prema podacima sa interneta, UEBD nema zvaničnu web stranicu, a sa građanima komunicira putem društvene mreže Facebook na kojoj stoji kako će "svoje ciljeve UEBD realizirati edukativnim putem obuhvaćenim programima koji će povećati znanje kod građana o ključnim demokratskim principima, strukturama i procesima".

Sjedište UEBD-a je u Njemačkoj, odnosno djeluje unutar Unije evropskih turskih demokrata (UETD) koja je osnovana 2004. godine u Kelnu, a svoja predstavništva ima u 16 evropskih država.

"Naša vizija je raditi sa građanima na širenju modela ponašanja koje podupire toleranciju i demokratizaciju društva. Bez obzira na osobe koje pripadaju različitim kulturama i religijama, svaki pojedinac ima pravo na sudjelovanje u svim sferama života. Mi smo organizacija koja brine o interesima naroda BiH i prijateljskih država, kako bi se riješile predrasude u društvu uz zagovaranje za suradnju sa različitim institucijama kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje", navode iz UEBD-a.

Unija evropskih turskih demokrata (UETD) 24. januara ove godine održala je u Sarajevu, odnosno na Baščaršiji, skup podrške turskoj vojnoj operaciji u Siriji. Okupljeni ispred Sebilja nosili su državne zastave Turske i Bosne i Hercegovine i transparente "Cilj operacije ‘Maslinova grana’ su terorističke organizaciije PKK, PYD, ISIS i druge", "Operacija ‘Maslinova grana’ će spriječiti novi izbjeglički val u zemlje EU-a", "Cilj operacije ‘Maslinova grana’ je očuvanje južnih granica NATO alijanse", "Svijet treba biti uz Tursku i narod regije u borbi protiv terorizma" i slično.

Inače, posljednjih mjeseci brojni analitičari, ali i strani mediji upozoravaju na rast utjecaja Turske u BiH. Iako naša zemlja nema pretjeranu ekonomske koristi od Turske domaći političari glorificiraju zvaničnu Ankaru u odnosu na neke druge prijestolnice poput Beča, Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH govore da prema ukupnim ulaganjima od 1994. do decembra 2016. godine, zemlja koja je investirala najviše u BiH je Republika Austrija sa 1.3 milijarde eura, zatim slijede Hrvatska i Srbija sa po 1.1 milijardi eura i Slovenija sa 486 miliona eura.