Potvrđeno za Klix.ba
56

Ljulja se SDBiH: Kriza u stranci sve dublja, lukavačka struja postavlja ultimatum

A. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kriza u Socijaldemokratama BiH (SDBiH) postaje sve dublja, a lukavačka struja koju predvodi tamošnji gradonačelnik Edin Delić postavlja ultimatum vrhu stranke. Sve opcije su otvorene pa i ta da napuste stranku te počnu djelovati samostalno.
Postizborni period donio je probleme unutar Socijaldemokrata BiH, shodno činjenici da je predsjedništvo stranke odlučilo ući u vlast sa SDA u Tuzlanskom kantonu.

Lukavački ogranak stranke predvođen Edinom Delićem nije mirovao te su u novembru javno obznanili da će djelovati sa tadašnjom "Trojkom", odnosno "Osmorkom".

Iz vrha stranke su na to reagovali, međutim, u mjesecima koji su poslije došli, stvari se nisu na bolje promijenile. Šta više, kriza je dodatno produbljena, s obzirom na to da vrh stranke potpuno može računati na jednog skupštinskog zastupnika i to Huseina Tokića, dok je Emir Begić i dalje ostao odmetnut kao dio lukavačke grupacije.

Da situacija u stranci nije krenula svjetlijim putem za Klix.ba je potvrdio Edin Delić, koji nam je kazao da će sutra biti održan sastanak sa vrhom Socijaldemokrata. Tom prilikom će im postaviti ultimatum.

"Tokom sastanka dat ćemo kratak rok od nekih sedam dana kako bi se stvari dovele u red. Ukoliko se to ne desi, mislim da će većina biti za to da se distanca napravi od te strukture, a šta će dalje biti, još zvanično nismo zauzeli stav. Jedni su da budemo nezavisni, drugi za drugu, a treći za neku treću opciju. U ovom trenutku, nemamo konačnu odluku", kazao je Delić za Klix.ba.

Koliko je tačno članova Gradskog odbora u Lukavcu uz Delića, a koliko ipak ostaje priklonjeno vrhu stranke, moglo bi se znati u narednim danima.

Podsjećamo da su Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine u novembru održali sjednicu Predsjedništva na kojoj su prihvatili ostavku Delića na sve funkcije unutar stranke, ali i razmatrali njegov samoinicijativni i nastup dijela Gradskog odbora u Lukavcu sa "Trojkom".

Tokom sjednice usvojili su i četiri zaključka, među kojima je i onaj da ostaju jedinstvene, kao i to da ucjene i ultimatume ne prihvataju, bez obzira od koga dolaze. Uz konstataciju da su izdani, tada su osudili Delićev način ponašanja, skupa sa dijelom lukavačkog ogranka stranke.