{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljudska prava bh. djece su narušena

F
17.5.2007. u 10:17
0
0
Ljudska prava bh. djece su narušena
0
Ljudska prava bh. djece su narušena
Bošnjački komitet za ljudska prava smatra da su prava djece u BiH narušena, te poziva Vijeće za djece pri Vijeću ministara BiH na međusobnu saradnju radi ostvarivanja maksimuma zaštite osnovnih ljudskih prava djece u našoj zemlji i dijaspori.
Ovaj komitet, čiji je osnivač Nađa Dizdarević, navodi u svom pismu Vijeću ministara niz primjera narušavanja prava djeteta u BiH.

Ocjenjuje da su deportacijom (ekstradicijom) ili kidnapovanjem određenog broja osoba afroazijskog porijekla, njihove porodice ostale potpuno nezbrinute, s velikim brojem djece čija je egzistencija bez hranioca porodice veoma ugrožena.

Većina tih porodica sa maloljetnom djecom nalazi se u veoma teškom materijalnom stanju bez zaposlenja, riješenog stambenog, zdravstvenog i socijalnog pitanja.

-Smatramo da se ovaj problem mora pod hitno riješiti na nivou države, koja je dužna da osigura mjesečna materijalna izdvajanja kao što je to riješeno za haške optuženike i druge socijalne kategorije, ističe Bošnjački komitet za ljudska prava.

Također, navodi primjer ugrožavanja prava romske djece, koja se nalaze na ulicama umjesto u školama. Oni uglavnom završavaju kao žrtve trgovine ljudima, zloupotrebe u kriminalnim djelima ili prosječanju, a nerijetko i prostituisanju.

Komitet smatra i kako nedavna tragedija u dječijem domu Bjelave govori o nedovoljnoj i neadekvatnoj brizi prema mališanima, te upozorava da se ovakvi događaji više ne smiju ponoviti.

Izražava se zabrinutost i stanjem na pedijatrijskoj klinici K.C Koševo i nemarnosti bolničkog osoblja koje je "sebi dozvolilo smrt 19 beba pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima".

-Mi ćemo da pratimo rad sudskih institucija u vezi sa ovim slučajem, kažu u Bošnjačkom komitetu za ljudska prava.

Upozoravaju i na sve veću pojavu pedofilije u osnovnim školama, gdje je nerijetko nasilnik nastavno osoblje ili neko od uposlenika.

Kako ocjenjuju u Komitetu, to pokazuje da je veoma loša zaštita djece za vrijeme boravka u školi, kao i veoma loš odabir uposlenika koji moraju biti stručno i mentalno sposobni da rade sa djecom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: