Novitet u centru grada
72

Ljubuški dobio prvu pametnu solarnu klupu vrijednu 10 hiljada KM

G. Š.
Grad Ljubuški je dobio prvu pametnu solarnu klupu vrijednu 10 hiljada KM, koja je postavljena na igralištu kod Osnovne škole Marka Marulića, u centru grada, gdje će građani i njihovi gosti uz predah moći puniti svoje pametne telefone i besplatno se spojiti na internet.

Jedinstvena pametna klupa opremljena i sa 4 USB priključka te beskontaktnim punjačem na sjedećoj površini, što će kako se vjeruje biti od koristi svim građanima i posjetiocima toga grada.

Savjetnik gradonačelnika za gradski razvoj Antonio Radić je kazao kako solarna klupa za Grad Ljubuški predstavlja važan korak ka stvaranju javnih prostora koji prevladavaju norme funkcionalnih i ulaze u zonu modernih, održivih prostora.

"Upravo stoga i mi, u Gradu Ljubuškom, potpomognuti partnerstvom s privatnim sektorom, danas kompanijom EOS Matrix BiH, bliži smo ostvarenju naših ciljeva u modernizaciji grada i stvaranju okruženja koje će biti korisno i za građane", rekao je Radić prilikom primopredaje vrijedne donacije.

Direktor navedene kompanije Petar Mrkonjić je naglasio da se radi o prvoj crvenoj Gecko City solarnoj klupi u svijetu, te da ovom donacijom žele poslati poruku društvene odgovornosti, te skrenuti pažnju na važnost obnovljivih izvora energije, kao i odgovornog korištenja resursa.

Valja napomenuti da je Ljubuški jedan od gradova u Bosni i Hercegovini s najviše sunčanih sati i da je idealno mjesto za projekte obnovljivih energetskih izvora koji doprinose ekološkoj osviještenosti.