Gradonačelnik
18

Ljubo Bešlić posjetio mostarske vatrogasce, prioritet nabavka cisterni

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav posjetili su danas Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Mostar te se u razgovoru s njenim glavnim ljudima upoznali o stanju ove važne gradske institucije.

Rukovodstvo grada primili su komandir jedinice Petar Jurić i njegov pomoćnik Dragan Velagić.

Bešlić je na početku kazao kako se želio upoznati o stanju kod mostarskih vatrogasaca i prilikama na terenu, kao i saradnji s drugim društvenim strukturama, policijom, hitnom službom, građanima.

"Ljudi koji vode vatrogastvo u Mostaru zadovoljni su tom saradnjom, kao i novim ljudima koje imaju na raspolaganju, ali i vozilima koja su dobili. Vjerujem da nije loše da pozovemo građane na saradnju, veoma je vruće, sigurno nam je opreznost potrebna, apelujemo na sve građane da ne pale vatru, kao i na savjesne ljude da javljaju na vrijeme, jer bolje je vatru u startu zaustaviti nego kasnije kad se proširi, kad to postaje često uzaludan posao", rekao je Bešlić.

Bešlić je dodao da vjeruje kako mostarski vatrogasci opravdavaju povjerenje koje im je dato i bez obzira na veliki broj požara, a kazali su da je od početka mjeseca bilo 177 požara, da ipak nije bilo velikih šteta i da će tako i ostati.

Petar Jurić je kazao kako ovoj posjeti prethodi naporan rad posljednjih godina, kao i konstantno ulaganje gradskih struktura u Profesionalnu vatrogasnu jedinicu.

"Prije pet godina prosječna starost vozila bila je 30 godina, a vatrogasaca 50, sada je to drastično popravljeno. Tri nova vatrogasna vozila je nabavio Grad Mostar, četvrto je u izradi, kanton je donirao tri nova vozila, četvrto je isto u procesu, to je osam novih vozila, što je za nas velika stvar", zadovoljan je Jurić.

Jurić ja ponovio i da je svaki vatrogasac obnovio svoje vatrogasno odijelo, što ga čini sposobnim da obavi zadatke koji se pred njega postave, jer kako reče, nije isto ući u požarište u opremi koju mostarski vatrogasci sada imaju i u onoj koja je bila prije nekoliko godina. Vatrogasci pored redovnog primanja novih radnika u radni odnos angažiraju i sezonske radnike, tako je ovog ljeta u vrijeme velikog požarnog opterećenja došlo 12 novih mladih vatrogasaca.

"Dešava se i novi momenat kroz formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava i imamo dva društva koja su izvanredna te su od velike pomoći. To su DVD Buna i DVD Ruište, na koje se računa kao na naše snage", dodao je Petar Jurić.

Ovaj mjesec očekuje se ukupno 250 intervencija, a naredni bi mogao biti još teži, ipak mostarski vatrogasci kažu da su spremni sačuvati ljude i imovinu. Iskazana je zahvalnost za učinak medija na podizanju svijesti o požarima, opasnostima i obavezama građana.

Kazano je i kako u jednoj smjeni dežura 15 stalno zaposlenih vatrogasaca i 6 sezonaca. Procedure za pomoć drugim općinama su komplicirane, ali se prekrše kad je situacija hitna. Rečeno je da je vatrogascima prioritet nabaviti nekoliko cisterni, kao i vozilo za spašavanje s visine.