Nakon 440 dana
0

Ljubo Bešlić novi/stari gradonačelnik Mostara

Sarajevo-x.com
U trećem krugu glasanja, kojem je pristupilo 35 vijećnika, Gradskogo vijeće Mostara izabralo je za novog gradonačelnika kandidata HDZ-A BiH Ljubo Bešlić.

Za Bešlića je glasalo 17, a za njegovog protukandidata Suada Hasandedića 15 vijećnika.

Nakon što je izabran za gradonačelnika, Bešlić je položio zakletvu i obratio se vijećnicima.

"Velika je čast biti izabran za gradonačelnika Mostara, iako nisam najsretniji u ovome trenutku budući da je do izbora došlo na ovakav način", kazao je Bešlić.

U svome obraćanju on je istaknuo kako se međunarodna zajednica u prethodnom razdoblju igrala s Mostarom, budući da se situacija oko izbora gradonačelnika mogla, kako je kazao, završiti prije 14 mjeseci.

"Tumačenje pravila Statuta Grada Mostara od strane međunarodne zajednice i njegova izmjena krajnje je neozbiljno jer smo u konačnici nakon toliko vremena vraćeni na ona pravila koja su mogla biti usvojena davno", kazao je Bešlić.

Govoreći o situaciji u Mostaru, Bešlić je istaknuo kako ona nije najbolja te da je vrijeme koje je izgubljeno ostavilo goleme posljedice i probleme koji se nisu rješavali. To, po Bešlićevim riječima, grad Mostar dovelo u agoniju u kojoj su zaustavljeni mnogi projekti, i kad je riječ o razvoju, grad je vraćen unatrag barem tri godine.

Ipak, Bešlić je istaknuo kako vjeruje da Gradsko vijeće ima snagu, energiju i volju da Mostar vrlo brzo izvuče iz agonije.

Bešlić je najavio održavanje sjednica te predložio da se odluka o privremenom finansiranju Grada Mostara usvoji prije kraja ove godine.

Prijedlog spomenute odluke bi danas trebao biti podijeljen vijećnicima, a sjednica na kojoj bi ona trebala biti usvojena trebala bi biti održana u utorak, 22. decembra.

Bešlić je čestitao svom protukandidatu Suadu Hasandediću, za koga je kazao kako bi i on da je izabran za gradonačelnika, sigurno uspješno vodio Grad Mostar.

Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko donio je u ponedjeljak, 14. decembra, Odluku o izmjeni Statua Grada Mostara po kojoj je u trećem krugu glasovanja, ako do njega dođe, za izbor gradonačelnika dovoljna prosta većina glasova prisutnih vijećnika, a mora ih biti najmanje 18.

U prethodnih 17 pokušaja ni kandidat HDZ-a BiH niti kandidat SDA, koji su redovito ulazili u treći krug, nisu uspjeli prikupiti 18 glasova od ukupno 35 vijećnika, koliko je prema ranijim odredbama trebalo dobiti za izbor gradonačelnika.

Također, po Odluci visokog predstavnika, novoizabrani gradonačelnik ima rok od tri dana da predloži gradski budžet za 2009. godinu, a predsjednik Gradskog vijeća još tri dana da sazove novu sjednicu na kojoj bi vijećnici trebali glasovati o budžetu.