BiH
0

Ljubljana: Završen sastanak odbora za podjelu imovine bivše SFRJ

FENA
Raspodjela preostale diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ u inostranstvu, bila je tema dvodnevnog sastanka odbora predstavnika država-slijednica, održanog iza zatvorenih vrata u Ljubljani, na kojem je potvrđen vremenski raspored primopredaje već raspodijeljenih objekata, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Dogovoreno je da će predaja rezidencija diplomata bivše SFRJ u inozemstvu biti zaključena najkasnije do kraja juna ove godine, dok bi se zgrade u kojima su djelovala jugoslavenska veleposlanstva i konzulati predale novim vlasnicima do kraja godine.

Slovenija je, prema već unaprijed određenom ključu i okvirnom sporazumu o sukcesiji što su ga nasljednice potpisale 2001. godine u Beču, već preuzela svoju kvotu, a ukupno se na države slijednice dijeli oko sto zgrada veleposlanstava, konzulata i rezidencija bivše zajedničke države.

Do sada je završena raspodjela 49 zgrada, a o ostalima se nastavljaju razgovori. Odbor će, kako je dogovoreno, sljedeći sastanak održati u Beogradu 15. i 16. maja ove godine.