BiH
0

Ljubljana: Anomimne prijetnje gradskim vlastima odgodile odluku o džamiji

FENA
Gradske vlasti Ljubljane odgodile su odluku o dodjeli zemljišta za gradnju prve džamije u Sloveniji zbog anonimnih prijetnji gradskim vijećnicima koji su o tome trebali odlučivati u ponedjeljak popodne, na svojoj zadnjoj sjednici pred početak kampanje za lokalne izbore 22. oktobra.

Gradonačelnica Danica Simšič izjavila je da je na gradsko poglavarstvo prispjelo pismo s prijetnjama smrću onim vijećnicima koji se zauzimaju za gradnju džamije. Pismo je anonimno, a potpisano sa oznakom "Slovenski orli", što je naziv jedne "blood and honour" skupine mladih nacionalista koji obično nastupaju samo na internetu. Sjednica je održana uz posebne mjere osiguranja, a o slučaju je obaviještena i policija.

Dosadašnja gradonačelnica bila je naklonjena dodjeli zemljišta na lokaciji uz ljubljansku obilaznicu Islamskoj vjerskoj zajednici putem javnog natječaja. Islamska zajednica koja okuplja oko 50.000 slovenskih muslimana, podrijetlom većinom iz Bosne, već nešto više od 30 godina traži od države dozvolu za gradnju objekta za potrebe svojih vjernika, ali je to pitanje zadnjih mjeseci pred lokalne izbore ponovno dobilo politički naboj, kao i na prethodnima prije 4 godine.