BiH
0

Ljubičić: Kajanje bivšeg unproforca

BIRN Justice Report
Andre Kujawinski, bivši pripadnik Britanskog bataljona u sastavu UNPROFOR-a, svjedočio je na suđenju Pašku Ljubičiću govoreći o stradanjima civila u Vitezu i Ahmićima u aprilu 1993. godine.

U sklopu redovnih dužnosti vojnika UN-ovih mirovnih snaga, Kujawinski je 16. aprila 1993. godine bio “u ophodnji” u Vitezu. Kako je rekao, “negdje usput” je vidio tijela mrtvog starca i dječaka od “otprilike šest godina”.

“Bio je to užasan prizor. Dijete je bilo ustrijeljeno u glavu”, prisjetio se Kujawinski.

Paško Ljubičić je optužen, kao bivši komandir IV bataljona Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u planiranju napada na Vitez, “prilikom čega su civili ubijani, a njihova imovina uništena”.

Kujawinski je istog dana imao zadatak da ode u selo Ahmići, gdje je zatekao, tvrdi, sličan prizor.

“U Ahmićima su čitave porodice – žene i djeca – bile razbacane oko uništenih kuća. Pored jedne kuće ležali su čovjek i dijete upucani u glavu. Pas je lizao lokvu krvi pored njih”, ispričao je svjedok, dodavši da je po odjeći ”pretpostavio” da su civili bili muslimani.

Tužilaštvo BiH tereti Ljubičića i za učestvovanje u planiranju i izdavanju naredbi za napad na selo Ahmići, gdje je ubijeno više od 100 civila.

Kujawinski je još rekao da je malo dalje od tog mjesta vidio oko 100 vojnika u tamnim uniformama koji su proslavljali, pili i nazdravljali, te da je “zaključio” da su oni počinili ubistva u Ahmićima. Izjavio je i da je tada bio “jako bijesan”.

“Nisam pucao na njih, nažalost”, rekao je Kujawinski.

Suđenje Pašku Ljubičiću se nastavlja 25. septembra 2007. godine.