{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubičić: Kajanje bivšeg unproforca

B
24.9.2007. u 15:02
0
0
Ljubičić: Kajanje bivšeg unproforca
0
Ljubičić: Kajanje bivšeg unproforca
Andre Kujawinski, bivši pripadnik Britanskog bataljona u sastavu UNPROFOR-a, svjedočio je na suđenju Pašku Ljubičiću govoreći o stradanjima civila u Vitezu i Ahmićima u aprilu 1993. godine.
U sklopu redovnih dužnosti vojnika UN-ovih mirovnih snaga, Kujawinski je 16. aprila 1993. godine bio “u ophodnji” u Vitezu. Kako je rekao, “negdje usput” je vidio tijela mrtvog starca i dječaka od “otprilike šest godina”.

“Bio je to užasan prizor. Dijete je bilo ustrijeljeno u glavu”, prisjetio se Kujawinski.

Paško Ljubičić je optužen, kao bivši komandir IV bataljona Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u planiranju napada na Vitez, “prilikom čega su civili ubijani, a njihova imovina uništena”.

Kujawinski je istog dana imao zadatak da ode u selo Ahmići, gdje je zatekao, tvrdi, sličan prizor.

“U Ahmićima su čitave porodice – žene i djeca – bile razbacane oko uništenih kuća. Pored jedne kuće ležali su čovjek i dijete upucani u glavu. Pas je lizao lokvu krvi pored njih”, ispričao je svjedok, dodavši da je po odjeći ”pretpostavio” da su civili bili muslimani.

Tužilaštvo BiH tereti Ljubičića i za učestvovanje u planiranju i izdavanju naredbi za napad na selo Ahmići, gdje je ubijeno više od 100 civila.

Kujawinski je još rekao da je malo dalje od tog mjesta vidio oko 100 vojnika u tamnim uniformama koji su proslavljali, pili i nazdravljali, te da je “zaključio” da su oni počinili ubistva u Ahmićima. Izjavio je i da je tada bio “jako bijesan”.

“Nisam pucao na njih, nažalost”, rekao je Kujawinski.

Suđenje Pašku Ljubičiću se nastavlja 25. septembra 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: