Očekuje izbornu reformu
257

Ljubić: Za stabilizaciju FBiH potrebno je provesti presudu "Ljubić", zato podržimo novu koaliciju

S. M.
Božo Ljubić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Božo Ljubić (Foto: G. Š./Klix.ba)
U autorskom tekstu za HMS predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić kazao je da je rješenje za aktuelnu političku krizu dosljedna implementacija odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. godine po apelaciji Ljubić.

Iz tog razloga on traži da se pruži podrška novoj parlamentarnoj većini u FBiH da uspostavi vlast i izmijeni izborni zakon.

On je kazao da su inspiratori i organizatori kampanje protiv novostvorene parlamentarne koalicije u osnovni vođeni interesima jedne političko-interesne oligarhije, zaogrnute brigom za narod državu.

Govoreći o onome što za njega predstavlja rješenje u trenutnoj situaciji napomenuo je da su to dogovor i kompromis.

"Ko su partneri? Legitimni (demokratski izabrani) predstavnici konstitutivnih naroda i građana opet većinom Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Upravo tim putom su krenuli koalicijski partneri nakon posljednjih izbora. Smatram da treba dati priliku i podršku onima koji imaju viziju i hrabrost da tu viziju pretoče u djelovanje. Gore ne može biti", rekao je Ljubić.

Smatra da su pred BiH sudbonosni izazovi koji će usmjeriti procese u zemlji i zato traže, kako je rekao, strateško promišljanje, a to po njemu podrazumijeva dosljednu implementaciju Odluke Ustavnog suda U-23/14 (apelacija Ljubić) koja će dovesti do "stabilizacije" prilika u BiH. On u nastavku objašnjava šta bi to u praksi značilo.

Tvrdi da su instrumenti zaštite u vidu Doma naroda FBiH odnosno entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine PS BiH uvedeni da bi se zaštitili interesi malobrojnijih. u prvom slučaju Hrvata u FBiH, a u drugom "malobrojnijeg" entiteta (RS) u državi.

"Bošnjačkom narodu u Federaciji (kao i Srbima u entitetu RS) nije potreban Dom naroda da bio se štitio vitalni nacionalni interes jer su Bošnjaci bili i jesnu dvotrećinska većina u Federaciji, koja se odražava i u dvotrećinskoj većini u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i sve svoje interese su u stanju braniti u Zastupničkom domu. Zašto je to tako? Zato što je Federacija BiH, uspostavljena u Washingtonu, te kao takva inkorporirana u Dayton, prvenstveno kao bošnjačko-hrvatski entitet imajući u vidu da postoji i drugi entitet koji ne samo po imenu već i po stanovništvo jeste zapravo srpski entitet", rekao je Ljubić.

Smatra da u prilog ovome ide činjenica da se iz Federacije biraju dva člana Predsjedništva, "jedan predstavnik Bošnjaka i drugi Hrvata", te 2/3 delegata u Dom naroda PS BiH.

"Zato je potpuno politički deplasirano bilo kakvu intervenciju na izbor ili ulogu Doma naroda Federacije povezivati s obespravljivanjem većinskih Bošnjaka u Federaciji. Promatrano iz navedene perspektive, logički i politički ispravno je zaključiti kako je kvalificirana većina u Hrvatskom klubu DN FBiH(pod uvjetom da budu legitimno izabrani) jedini instrument zaštite hrvatskih konstitutivnih prava, a kvalificirana većina u Bošnjačkom klubu DN FBiH samo jedan od instrumenata zaštite bošnjačkih konstitutivnih prava", rekao je Ljubić.

Dodaje da je Schmidt svojom odlukom samo vratio dio ustavnih prava koje su Hrvati imali prije izmijena Ustava FBiH iz 2002. godine.

"Šteti li Schmidtova odluka, na bilo koji način, konstitutivnim pravima Bošnjaka? Ne. Ona im samo otežava mogućnost da antiustavnim izbornim inženjeringom i kršenjem načela legitimnog zastupanja uzurpiraju hrvatska konstitutivna prava. Ponavljam, otežava, a ne onemogućava", kazao je Ljubić, te dodaje da Hrvati nemaju nikakvu mogućnost utjecati na kvalificiranu većinu u bošnjačkom klubu, niti mogu ugroziti bošnjačku konstitutivnost.

"Zato podržimo aktere u novoj Koaliciji da žurno uspostave vlast i u roku, na koji su se obvezali u koalicijskom sporazumu, usvoje neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona sukladno presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava", zaključio je Ljubić.