Sjednica HNS-a
4

Ljubić: Vijeće Evrope u novoj rezoluciji definisalo BiH kao "međunarodni poluprotektorat"

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić kazao je nakon današnje sjednice Glavnog odbora HNS-a kako su pripremljeni amandmani na rezoluciju Vijeća Evrope o BiH koja bi se trebala uskoro naći na dnevnom redu. Riječ je o amandmanima koji se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva.

Ljubić je kazao da je Glavni odbor HNS-a usvojio amandmane na rezoluciju Vijeća Evrope koja se priprema o izmjenama izbornog zakonodavstva, a koja će se naći na dnevnom redu idući ponedjeljak. Istakao je da je Vijeće Evrope u rezoluciji definisalo BiH kao međunarodni poluprotektorat.

On je rekao da se u nacrtu rezolucije politički akteri pozivaj na usvajanje neophodne promjene Ustava BiH da bi se izbori mogli sprovesti u skladu s presudom Sedjić-Finci i u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH.

Kako kaže, HNS podržava izmjene Ustava BiH ukoliko se do toga može doći, ali smatra da se izbor članova Predsjedništva BiH mora riješiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH.

Ljubić je rekao da je na sjednici bilo govora i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i diskriminaciji u obrazovanju. On je upitan da li se mogu istovremeno sprovesti odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, on je odgovorio da se u formalno-pravnom smislu one ne mogu zadovoljiti.

Međutim, ukoliko bi se usvojile izmjene Izbornog zakona BiH koji predlaže HNS, djelimično bi se mogli zadovoljiti ti zahtjevi u smislu mogućnosti kandidovanja. On je rekao da se u rezoluciji Vijeća Evrope hrvatski politički predstavnici kritikuju za težnje ka stvaranju trećeg entiteta. Zbog toga smatra da je potrebno usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH.

Istakao je da Vijeće Evrope traži da Izborni zakon BiH treba hitno promijeniti i to u periodu od narednih šest mjeseci.

Što se tiče posjete hrvatske predsjednice, Ljubić je kazao da će sigurno biti govora o konstitutivnosti naroda u BiH. On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum narušen i da hrvatski politički predstavnici nastavljaju insistirati na legitimnom predstavniku.

Predsjednik Odsjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a Bariša Čolak kazao je da će sigurno napraviti amandmane na tekst rezolucije Vijeća Evrope koji će biti dostavljen bh. delegaciji u Vijeće Evrope. On se nada da će određeni amandmani biti usvojeni na samoj sjednici.

Kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH nije htio komentarisati, ističući da vjeruje kako će političke stranke postići saglasnost o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čolak je rekao da već dugo traje implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava, ali da treba uzeti u obzir i odluku Ustavnog suda BiH. Što se tiče reforme pravosuđa, Čolak je kazao da će i ta pitanja biti tretirana rezolucijom Vijeća Evrope.

Predsjednik Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a Mijo Krešić govorio je o dijelovima rezolucije koji se odnose na lokalnu samoupravu i obrazovanje. On je rekao da izborni rezultat u Tuzli još uvijek nije implementiran u skladu sa Zakonom o lokalnim samoupravama.

Krešić je kazao da je Glavni odbor HNS-a danas bio na tragu da se obrazovanje i diskriminacija tretiraju na prostoru kompletne BiH. On je rekao da u brojnim dijelovima učenici nemaju pravo na učenje maternjeg jezika, a ne samo u određenim kantonima.