Uime HNS-a
151

Ljubić uoči sastanka o Izbornom zakonu lopticu prebacuje Bošnjacima: Vjerujem da ćete biti odgovorni

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Božo Ljubić, inače zastupnik u Saboru Hrvatske i bivši državni parlamentarac u BiH, na osnovu čije apelacije Ustavnom sudu BiH su i naložene izmjene Izbornog zakona, uputio je poruku uoči današnjih ključnih pregovora za izmjene Izbornog zakona.

''Vjerujemo kako će predstavnici bošnjačkih stranaka pokazati odgovornost kako bi se stvorili uvjeti za izmjene Izbornog zakona BiH i omogućilo formiranje zakonodavnih tijela nakon općih izbora 2018. godine'', navodi se u priopćenju za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH uoči današnjeg sastanka lidera političkih stranaka kod ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack.

'Glavno vijeće HNS podsjeća na temeljna načela na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina, tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujući princip svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svojim odlukama.

" Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika''', navodi se u priopćenju te navodi kako Glavno vijeće HNS očekuje da se na današnjem sastanku dosljedno poštuju temeljna načela Ustava BiH kao i odluke Ustavnog suda BiH.

''Svi drugi pravni akti moraju biti usuglašeni s ovim načelima i odlukama što se odnosi i na odredbe entitetskih ustava'', navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Glavnog vijeća HNS, Božo Ljubić.