HDZ
0

Ljubić reagirao na napise u pojedinim medijima

FENA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubić reagirao je na nedavne napise u medijima vezane za njegov govor na konferenciji "TERA" o privrednom razvoju i investiranju u Hercegbosansku županiju.

Ljubić u saopćenju za javnost ističe kako je u svom govoru stavio u kontekst političke stabilnosti u državi Bosni i Hercegovini, te da nije rekao ništa novo.

"Govoreći o uvjetima za političku stabilnost i samoodrživost BiH kao uvjet broj jedan, naveo sam potrebu radikalne ustavne reforme, koja između ostalog podrazumijeva napuštanje dvoentitetskog ustroja države", pojasnio je Ljubić, te dodao kako je u istom kontekstu naveo da "u BiH žive tri konstitutivna naroda i da ta tri nacionalna entiteta (misleći na tri narodne posebnosti) u novom ustavnom ustroju zemlje moraju imati priliku da se izraze na isti način: kulturno, obrazovno, informacijski, teritorijalno itd.".

"Ne mislim da sam rekao nešto novo što se tiče mojih stajališta o ustavnom ustroju države BiH. Ja sam davno otkrio karte. Uostalom, na posljednjem saboru HDZ-a 1990 usvojen je dokument koji jasno kaže kako BiH može izgledati, a da bude stabilna i samoodrživa demokratska država, a to je decentralizirana država, koja će biti sastavljena od multietničkih ustrojbenih jedinica", ističe Ljubić.

Dodao je "kako onima koji histerično reagiraju i na sam spomen da bi BiH mogla biti ustrojena od tri multietničke federalne jedinice u isto vrijeme ne smeta podjela države na dva entiteta".

"Koji su njihovi motivi i na koju oni to kartu igraju, te jesu li oni time odavno otkrili svoje karte i negiraju li izravno na taj način i samu ideju BiH kao države", pita se predsjednik HDZ-a 1990 u svomu saopćenju.