BiH
0

Ljubić razgovarao s direktorom Eurocontrola

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić danas je u Mostaru razgovarao s generalnim direktorom Europske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Davidom McMillanom koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH, priopćeno je iz tog ministarstva.

Uz ministra Ljubića sastanku su, kako se navodi, nazočili generalni direktor za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica i njegov zamjenik Marinko Šimunović te iz Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Amadeo Mandić i direktor Zračne luke u Mostaru Marin Raspudić.

"Glavna tema razgovora bila je funkcioniranje budućeg sastava za kontrolu zračnog prometa u BiH, čija je izgradnja u tijeku, kao i opći razvoj civilnog zrakoplovstva BiH.

Ministar Ljubić informirao je sugovornika da je u tijeku usvajanje neophodne zakonske legislative za uspostavu regulatora i provajdera kontrole leta čije sjedište će biti u Mostaru. Direktor EUROCONTROL-a pružio je punu podršku ATM strategiji BiH, kao i do sada i naglasio da je neophodno uspostaviti jedinstven sustav upravljanja zračnim prometom u BiH, što je u skladu s europskim standardima", stoji u priopćenju.

Ministar Ljubić se, kako je navedeno, zahvalio McMillanu na podršci, jer je EUROCONTROL od samog početka i dizajniranja ATM strategije pružao svu moguću tehničku i stručnu podršku.

"U pratnji zamjenika direktora BHDCA Marinka Šimunovića ministar Ljubić posjetio je mjesto koje se još uvijek nalazi pod kontrolom oružanih snaga BiH, gdje će biti centar sa simulatorom za obuku kontrolora, a i sjedište budućeg pružatelja usluga.

Ministar je informiran da je u tijeku priprema analize projektne dokumentacije i izrada idejnih i projektnih rješenja, dok se objekat za simulator počinje rekonstruirati već idući tjedan. Kompletan sustav za pružanje usluga zračne plovidbe će, prema očekivanjima, biti uspostavljen krajem iduće godine", stoji u priopćenju.