|

Ljubić: Priča se da Čović imenuje Vladu Herceg-Bosne, Glavno vijeće je puno više od toga

Ljubić: Priča se da Čović imenuje Vladu Herceg-Bosne, Glavno vijeće je puno više od toga
115
Piše: R. D.
3.5.2019. u 13:30
231
komentara
115

dijeljenja
1/7 Foto: R. D./Klix.ba
2/7 Foto: R. D./Klix.ba
3/7 Foto: R. D./Klix.ba
4/7 Foto: R. D./Klix.ba
5/7 Foto: R. D./Klix.ba
6/7 Foto: R. D./Klix.ba
7/7 Foto: R. D./Klix.ba
Glavno vijeće HNS-a održalo je danas u Mostaru svoju prvu sjednicu u novom sazivu. Poslije nje na konferenciji za medije govorio je predsjednik Glavnog vijeća, Božo Ljubić.
Ljubić je kazao da je pauza u radu Glavnog vijeća bila uzrokovana neočekivano dugim zastojom u formiraju izvršne vlasti, jer je strategija HNS-a da u ovom organu djeluju relevantne osobe. Za potpredsjednika je danas izabran Bariša Čolak.

"Važnije od postojanja HDZ-a, kao stožerne stranke bh. Hrvata je postojanje HNS-a kao stožerne politike. Zna se čuti da HNS ili Čović imenuje Vladu Herceg-Bosne, Glavno vijeća HNS-a je puno više od toga", izjavio je Ljubić.

Sastav Glavnog vijeća je moguće promijeniti nakon formiranja vlasti na nivou države ili entiteta.

"U našem djelovanju neće biti nikakvih tabua oko toga šta smijemo i možemo raspravljati. Jedini aksiom o kojeg se držimo je cijelovitost Bosne i Hercegovine, sve ostalo je podložno raspravi", kazao je.

Na pitanje novinara Ljubić je kazao kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju te da oni nikad nisu govorili o trećem entitetu.

"Ovo što mi sada živimo je jedan ustavni improvizorij, koji je predviđen da se mijenja brzo poslije Dejtona. To nažalost nije učinjeno i imamo ovo što imamo. Prvo što treba učiniti je napraviti bazični koncenzus o budućnosti Bosne i Hercegovine", izjavio je Ljubić.

BiH korijenita reforma ustava može učiniti funkcionalnom državom, nastavio je Ljubić, kazavši da nije najbitnije koliko će biti teritorijalnih cijelina nakon te reorganizacije, već da to bude simetrično u odnosu na sva tri konstituttivna naroda.

"Moramo se odlučiti gdje pripadamo, retorički se kaže da smo dio Evrope i da slijedimo euroatlantske integracije. U ovom polariziranom svijetu ne možemo biti nesvrstani", kazao je na kraju Ljubić komentarišući jučerašnji susret u Ankari.
Prijavi grešku


Komentari (231)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...