Glas iz HNS-a
14

Ljubić: OHR još radi na pronalasku rješenja u slučaju blokade, ovaj prijedlog vjerovatno nije konačan

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić komentarisao je danas potencijalni prijedlog koji bi mogao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt za izmjene Ustava FBiH.
Ljubić je kazao da je to prijedlog koje, kao i neke druge, čitamo u medijima, ali smatra da to nije konačan tekst.

"Nisam siguran da je to vjerodostojan prijedlog. Mislim da se još razmišlja u OHR-u i radi na nekoj vrsti alternativnog rješenja ako dođe do blokade SDA. Čak i da taj tekst koji je plasiran u medijima postoji, vjerovatno to ne bi bio konačan prijedlog", rekao je za BHT.

On je izrazio vjeru da će FBiH dobiti novu vladu u zakonskom roku i to dogovorom unutar rukovodstva FBiH i na glasanju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

"Ili intervencijom visokog predstavnika. To je jedino pitanje. Smatram da je neprihvatljivo da nakon četiri godine vlade tzv. tehničkom mandatu i dalje nastavimo na takav način. Smatram da je neprihvatljivo svima u BiH", izjavio je.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a je istakao da je visoki predstavnik Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma ovlašten da deblokira procese ako neko počne blokade.

"Ako kažem da očekujem, može se protumačiti da priželjkujem, a ne priželjkujem. Mislim da bi bilo najbolje rješenje da domaći akteri pronađu izlaz iz ove krize, a on je poznat... Mislim da bi bio konstruktivan pristup gospodina Lende da da svoju saglsnost za formiranje vlade i nastavi djelovati iz opozicije i da na taj način doprinese stabilnosti BiH", mišljenja je Ljubić.

Također istakao je kako je manipulacija vezivati sve Hrvate u BiH za HDZ ili Dragana Čovića, pa tako i određena rješenja, te je dodao da "niti jedna odluka OHR-a nije pogodovala Hrvatima."

"Ne radi se o HDZ-u već o hrvatskom narodu u BiH", poručio je.