BiH
0

Ljubić o presudi Karadžiću: Prilika za stvaranje uvjeta za pravdu je davno propuštena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
"Presuda Međunarodnoga suda za ratne zločine u Den Haagu Radovanu Karadžiću je nepravomoćna i ne mogu se davati konačne ocjene, posebno njene pravne strane", poručio je dr. Božo Ljubić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

"Međutim, s obzirom na značenje ove presude, a još više za suđenu osobu i njenu najistaknutiju ulogu u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, možemo kazati da ona ima prvorazrednu važnost", dodao je.

Ova presuda Radovanu Karadžiću je, prema Ljubićevim riječima, pravna osuda zločina za koje ga sud smatra odgovornim.

"Ona može biti samo djelimična satisfakcija za žrtve zločina kao posljedica politike koju je vodio i dijelom kreirao Radovan Karadžić. No, ona nije i zadovoljenje pravde koju očekuju i kakvu shvataju žrtve. Prilika za stvaranje uvjeta za pravdu je davno propuštena. Pravda je naime, nemoguća u nepravednom miru oktroiranom u Daytonu nakon rata. Taj mir nije pravedan i ne može dalje proizvoditi pravdu. Taj mir je imao, na žalost, zadaću prekida krvavog rata u BiH. I taj je cilj ispunjen, ali rat je nastavljen u BiH samo drugim sredstvima", smatra Ljubić.

"Suđenje i presude za ratne zločine, pa tako i u slučaju najtežih ratnih zločina genocida protiv Radovana Karadžića, bojim se, neće dovesti do katarze i istinskog pomirenja ljudi i naroda u BiH. Karadžić će biti kažnjen, ali nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica u vidu ustavne strukture i nejednakosti u pravima naroda, na žalost egzistira. Politički i ustavnopravni sistem koji nije izraz istine i pravde postaje legalizirano nasilje", navodi u saopćenju HNS-a.