|

Ljubić: Komšićev DF prihvatljiv ako se sam definiše kao dio bošnjačkog bloka

Ljubić: Komšićev DF prihvatljiv ako se sam definiše kao dio bošnjačkog bloka
395
Klix.ba
2.4.2019. u 09:37
185
komentara
395

dijeljenja
Ljubić: Komšićev DF prihvatljiv ako se sam definiše kao dio bošnjačkog bloka Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je da će HNS prihvatiti Demokratsku frontu (DF) za partnera pod uslovom da se stranka Željka Komšića sama definiše kao dio bošnjačkog bloka.
Ljubić je u intervjuu koji je dao za Hrvatski medijski servis (HMS) upitan trebaju li, predstavnici HDZ-a i HNS-a razgovarati, pregovarati sa strankom Željka Komšića o formiranju vlasti.

"Gledajte, kroz ovaj proces koji traje već skoro šest mjeseci, nakon izbora, apsolutno je definisano predstavljanje Hrvata, a čini mi se i Srba u pregovorima za uspostavu vlasti na nivou entiteta i države. Što se tiče hrvatskog predstavljanja, HDZ BiH, kao predvodnik stranaka HNS-a, je taj partner u pregovorima. Ko će s bošnjačke strane činiti sastav bošnjačkog bloka to mi nikada nismo određivali, niti želimo. Ako se DF sam definiše kao dio bošnjačkog bloka koji predstavlja SDA, odnosno njihov frontmen Bakir Izetbegović, ja vjerujem da će HNS to prihvatiti. Naravno, smatram kako ne treba, niti će se to dogoditi da HDZ, odnosno stranke HNS-a ulaze u pregovore s bilo kojom strankom pridruženom bošnjačkom bloku", rekao je Ljubić.

Na konstataciju da DF tvrdi kako oni nisu bošnjačka, već multietnička stranka i da će u pregovorima o uspostavi vlasti tražiti ne samo bošnjačke, već i hrvatske i srpske pozicije u izvršnoj vlasti na nivou BiH i FBiH, Ljubić je odgovorio da apsolutno hrvatske pozicije pripadaju strankama HNS-a i tu nikakvih promjena neće biti.

"Sama činjenica da se DF na neki način nudi SDA i ako ih SDA eventualno prihvati, oni su sami sebe definirali kao dio bošnjačkog bloka", kazao je Ljubić.
Prijavi grešku


Komentari (185)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...