BiH
0

Ljubić: Koaliciji na čelu s HDZ-om 1990 treba pripasti mjesto predsjednika Federacije BiH

FENA
Sukladno rezultatima izbora Koaliciji koju predvodi HDZ 1990 trebaju pripasti dužnosti predsjednika Federacije BiH, tri ministarska mjesta u federalnoj Vladi, dvije dužnosti zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH s mogućnošću prvenstva biranja kao i čelno mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Kazao je kako će Koalicija u idućem tjednu izaći s prijedlozima kandidata za spomenuta mjesta.

"Pored čelnih mjesta u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji očekujemo i mjesto premijera u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", istaknuo je Ljubić.

TOkom konferencije za novinare zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao kako je dobro to što je vodstvo HDZ-a BiH izgubilo monopol na predstavljanje hrvatskog naroda.

Komentirajući poziv premijera Hrvatske Ive Sanadera da se ujedine HDZ BiH i HDZ 1990, Ljubić je kazao kako tu izjavu vidi kao kontinuitet zalaganja vodstva HDZ-a RH na jačanju ukupne hrvatske pozicije u BiH.

"Ujedinjenje nije preduvjet za suradnju. Međutim, nije niti isključeno ono je moguće jedino na načelima koje je ova stranka od početka zastupala, a to su suverenost, jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH u funkcionalnoj europskoj BiH što su demokratski standardi i vrijednosti koje utemeljuje Europska pučka stranka i HDZ RH, a od kojih je načela HDZ BiH odstupio i to je bio glavni razlog institucionalizacije naše političke opcije", istaknuo je Ljubić

Na pitanje postoji li mogućnost izvanrednih izbora, Ljubić je istaknuo kako neće biti potrebni takvi izbori jer će se formirati Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.