{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubić: I Zidane je otišao kad je bio najbolji

F
6.7.2013. u 15:50
62
35
Ljubić: I Zidane je otišao kad je bio najbolji
62
Ljubić: I Zidane je otišao kad je bio najbolji
Božo Ljubić (Foto: Klix.ba)
U pauzi zasjedanja Sabora HDZ 1990, aktuelni predsjednik stranke Božo Ljubić izjavio je da je jedino izvjesno da on više neće biti predsjednik HDZ 1990.
"Najvažnije je da se Sabor događa u veličanstvenoj demokratskoj atmosferi, uz ogroman kvorum, što govori o velikom interesu i za dokumente o kojima raspravljamo na Saboru i za izbor vodstva stranke. Imamo dvojicu kandidata. Mislim da su kvalitetni, a na sabornicima je da odrede ko će voditi stranku", pojasnio je Ljubić.

Podsjetio je da je osam godina na čelu HDZ 1990, a u politici s jednom pauzom skoro dvadeset godina.

"Sasvim je logično da dođe trenutak kada štefetu predate novoj generaciji. Ne izlazim iz politike. Ostajem u Parlamentu BiH nešto više od godinu. U vodstvu sam Hrvatskog narodnog sabora i politički ću nastaviti djelovati u novim uvjetima", dodao je Ljubić.

Odlazeći predsjednik HDZ 1990 naglasak daje na dijalog i saradnju hrvatskih političkih predstavnika u definiranju i zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, poticanju saradnje s političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba, na uspostavljanju funkcionalnije BiH i njenom eutoatlantskom putu.

"Mislim da imam iskustvo i određeni kredibilitet da mogu doprinijeti tome, a politiku nisam shvatao kao egzistencijalno pitanje. Imam svoju profesiju i logično je da čovjek zaključi da se treba povući. Jedan od najvećih igrača u historiji nogometa Zinedine Zidane, kojeg sam jako cijenio, prestao je igrati profesionalni nogomet kada je proglašen najboljim igračem svijeta", rekao je Ljubić.

Na pitanje novinara da li to znači da je on najbolji političar, zbog poređenja sa Zidaneom, Ljubić je odgovorio da o tome treba "da sude drugi".

Govoreći o najvećim uspjesima i promašajima u dugogodišnjem političkom radu, Ljubić je rekao da je uspjeh što je HDZ 1990 pokazao da se u politici ne treba miriti s postojećim.

"Mi smo se etablirali kao stranka koja kreira političke procese na razini države. Mene frustrira, kao i druge građane, zastoji i blokade u BiH. Kao kirurg, vidim problem i znam kako ga riješiti. Treba se okrenuti logici mogućeg, da dođemo do rješenja, uz minimalni konsenzus", poručio je Ljubić.

O najavljenoj posjeti predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Bosni i Hercegovini, Ljubić je kazao da je dobro što Josipović nakon prijema Hrvatske prvo dolazi u BiH.

"Josipović je prvo posjetio BiH i nakon svog prvog izbora za predsjednika Hrvatske. Tada se više fokusirao na prošlost, ali je njegovo obraćanje u parlamentu BiH djelovalo terapeutski. Sada ponovo dolazi i svjedoči o budućnosti i ta će se posjeta odvijati u najboljem trenutku za BiH", kazao je Ljubić.

Dodao je da je dobro da Parlament BiH ponovo počinje s radom i da više ne troši energiju na teška politička pitanja.

"Treba usvojiti zakone koji život znače - zakon o JMB, izvršiti popis stanovništva, rješavati vojnu imovinu. Moramo doći do konsenzusa, da ovu zemlju učinimo samoodrživom. Do rješavanja ovih pitanja treba živjeti. Ljudi se moraju liječiti, putovati, a to im moraju omogućiti institucije BiH", zaključio je Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: