BiH
0

"Ljubav za majke Srebrenice": Emmaus donirao drva usamljenim majkama

FENA
"Ljubav za majke Srebrenice" naziv je projekta koji Međunarodni forum solidarnosti Emmaus Potočari, uz pomoć holandske fondacije Proplan realizuje radi pomoći majkama Srebrenice.

Projektom je obuhvaćeno 40 korisnica, a koordinatorica projekta Deniza Ibraković kaže da je cilj pomoći usamljenim majkama, družiti se s njima i biti im oslonac.

Implementacija projekta počela je u januaru ove godine, a u okviru projekta osigurana su drva za trideset porodica, uključeno je nekoliko majki, te nekoliko socijalno ugroženih porodica.

Pored ove aktivnosti, provodi se i projekt podjele obroka i njime je obuhvaćeno 65 osoba koje su socijalno ugrožene.

Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus Potočari pruža besplatne usluge za djecu koja se školuju. U internatskom smještaju boravi 57 djece iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Milića i Vlasenice.

Njihove aktivnosti su raznolike, a cilj je da se poboljša uspjeh učenika u školi i da se smanji broj iznostanka djece s nastave.

Tokom boravka u Emmausu učenici imaju mogućnost pohađanja stranog jezika.

"Korisnici internata su djeca koja dolaze iz udaljenih sela. Njima je olakšano školovanje i imaju prevoz do škole, osiguran smještaj i obroke, kao i pomoć pri učenju", kazala je Ibraković.

Korisnici internatskog smještaja uz pomoć uposlenika obilježavaju sve značajne međunarodne i državne praznike. U narednom periodu će obilježiti 25. novembar - Dan državnosti BiH, te Dan tolerancije.