Počela sezona
247

Ljeto je stiglo na panonska jezera u Tuzli, građani uživaju u slanoj vodi i suncu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ljetna turistička sezona zvanično je počela na panonskim jezerima u Tuzli, a brojni gosti ove subote uživaju u slanoj vodi, suncu i zabavnim sadržajima koje im ovaj kompleks nudi.

Prvi dan mjeseca juna sa sobom je donio i zvanični početak ljetne turističke sezone u kompleksu panonskih jezera u Tuzli, kada je u slanim jezerima uživalo 300 gostiju.

Značajniji broj posjetitelja bilježi se ove subote, a tome su doprinijele prilično visoke temperature zraka, koje živu termometrima pomjeraju i iznad 30 stepeni celzija.

Osim lokalnih kupača, danas su put "tuzlanskog mora" krenuli i gosti iz drugih bh. gradova, kako bi se rashladili u vrućem danu vikenda. Uz rashlađivanje u slanim jezerima u centru grada posjetitelji su se također odlučili i za opuštanje u ugostiteljskim objektima.

Od ovogodišnje sezone uprava Pannonice očekuje mnogo, izražavajući nadu da će im vremenske prilike ići na ruku.

"Nakon pandemijskog perioda, u menadžmentu imamo velika očekivanja od ove sezone. Želja nam je da kompleks posjeti više od 380 hiljada posjetitelja, a da bismo to ostvarili trebaju nam lijepe vremenske prilike, što je osnovni faktor za uspješan rad turističkih objekata poput Pannonice", kaže za Klix.ba Maid Porobić, direktor JKP Pannonica.

Maid Porobić (Foto: A. K./Klix.ba)
Maid Porobić (Foto: A. K./Klix.ba)

Svi tehnički preduslovi za otvaranje turističke sezone na panonskim jezerima stečeni su još tokom mjeseca maja, kada je za sve posjetitelje ulaz u kompleks bio besplatan, a uspješna predsezona odlična je podloga i za stvaranje zvaničnih ljetnih rezultata.

"Prvi kupači su bili sredinom maja, kada je voda u sva tri jezera bila bakteriološki i fizičko-hemijski potpuno ispravna, a za izuzetno visok kvalitet posjedujemo i certifikat. Salinitet vode je kao i na moru, a on iznosi 35 grama po litru", navodi Porobić, istaknuvši da je kapacitet kompleksa 15 hiljad gostiju.

Dobra predsezona

U predsezonskom periodu, tokom druge polovine aprila i maja zabilježene su i đačke ekskurzije, a zvanične informacije kazuju da je kulturno-historijski segment kompleksa posjetilo više od tri hiljade osnovaca i srednjoškolaca.

"Učenici, ali i nastavnici iz svih krajeva BiH imali su priliku čuti priče o Tuzli kao mjestu kontinuiteta života, spektakularne geološke prošlosti, pa i vraćanju panonskog mora na površinu, što govori dovoljno o zanimljivostima ovoga grada", dodaje Porobić.

Osim tri slana jezera, kompleks ispunjavaju i slapovi kao inhalacioni centar, zatim otvoreni fitness centar, arheološki park i neolitsko sojeničko naselje, dječiji vrtić te ugostiteljski objekti.

"Kada je riječ o zabavnom programu i u ovoj sezoni ćemo se potruditi da gostima zabavu upotpunimo i u poslijepodnevnim satima, kada ćemo organizirati razne partyje, a bavit ćemo se tradicionalno i koncertnom djelatnošću", dodaje Porobić.

Uz kvalitet vode, upravi Pannonice najvažnija je i sigurnost te briga o zdravlju svih gostiju.

"Mi imamo organizovane službe nadzora spasilaca i redara, uz stalnu prisutnost službenika Hitne pomoći, u slučaju da ona zatreba kako bismo veoam brzo reagovali prema gostima. Mislim da većina gostiju to odobrava i upravo smo poznati i po tom segmentu", nastavlja naš sagovornik.

Korekcije cijena

Ove godine u kompleksu panonskih jezera došlo je do određenih korekcija u cijenama ulaznica, a iz menadžmenta navode da su na taj korak bili prinuđeni zbog aktuelne ekonomske situacije.

"Nažalost, sve je poskupjelo tako da smo i mi morali u jednom segmentu podići svoje cijene. Nama su ulazne komponente u prosjeku poskupjele 40 posto. Naš osnovni element za rad, odnosno slanica je skuplja iznad 30 posto, dok su cijene hemikalija za održavanje vode sada veće preko 80 posto. Ostali materijali su skuplji i do 200 posto, a primjer vam je i taj da je ležaljka prošle godine koštala 44 KM, a sada je 90 maraka", pojašnjava direktor Pannonice.

Porobić ističe da su danas skuplje dnevne i vikend ulaznice za odrasle osobe, dok su cijene ostale iste za povlaštene kategorije i djecu do sedam godina.

Kada je riječ o cijenama ulaznica za odrasle osobe, u radnim danima one su prošle godine koštale pet maraka, a sada su marku skuplje, dok su u danima vikenda one sada osam KM, dok su lani koštale šest maraka.

"Bez obzira na ovo poskupljenje, Pannonica je u odnosu na ono što daje, i dalje najjeftinija turistička destinacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini. Također, prema našem kodeksu ulaza, posjetiteljima je dozvoljeno unošenje hrane, bezalkoholnih pića i svog plažnog mobilijara, a sve s ciljem da naši gosti mogu što jeftinije boraviti", pojašnjava Porobić.

Inače, svečano otvorenje ovogodišnje sezone će biti upriličeno od 10. do 12. juna. Sve će početi u petak uvečer koncertom grupe Crvena jabuka, a dan kasnije gosti će moći uživati u sajmu raznih proizvoda, zabavama u ugostiteljskim objektima, turniru u odbojci na pijesku te večernjem koncertu grupe Helem nejse i reperke Muhe.