BiH
0

Ljetnja škola "Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava"

FENA
Pravni fakultet
Pravni fakultet
Udruženje studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu, u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Sarajevu i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, organiziralo je ljetnju školu na temu "Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava" koja je počela danas u Sarajevu.

Među učesnicima je 50 studenata iz zemalja regiona, Evropske unije, Australije i Sjedinjenih Država, a kao predavači najavljeni su vrhunski stručnjaci kao što su pokretač tužbe BiH protiv bivše SR Jugoslavije Francis Boyle i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte. Osim u Sarajevu, aktivnosti u okviru škole održavat će se u Srebrenici i Mostaru.

Haris Hasanspahić, predsjednik Udruženja studenata na Pravnom fakultetu u Sarajevu, kazao je da očekuje da ova konferencija sa jedne strane interaktivnom komunikacijom doprinese razvoju Bolonjskog sistema u BiH, a sa druge strane da se sa stručnog aspekta, bez ikakve političke manipulacije, pokuša raspraviti o karakteru rata u BiH, tim prije što u ljetnjoj školi učestvuju i studenti iz Beograda.

Prorektor Univerziteta u Sarajevu Samir Arnautović je izjavio da je ideja menadžmenta Univerziteta da studenti treba da organiziraju i održavaju ljetnju školu, odnosno da oni imaju glavnu ulogu u cijeloj školi a da Rektorat samo daje podršku u onim segmentima u kojima je to neophodno.

  • Ljetnja škola treba da bude afirmacija studentskih organizacija i kreativnosti studenata i mi ćemo na tome insistirati i u buduće, rekao je Arnautović.