Svako uživa na svoj način
242

Ljetni prizori na Pannonici u Tuzli, otvorena sezona sunčanja

A. K.
Tuzlaci uživaju pored slanih slapova (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlaci uživaju pored slanih slapova (Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni građani Tuzle prilično toplu subotu odlučili su provesti u kompleksu panonskih jezera, koja su svoja vrata otvorila za posjetitelje. Pripreme kompleksa za predstojeću sezonu su u toku, a pojedini su već odjenuli ljetne komade odjeće, uživajući u proljetnom suncu.

Izuzetno ugodnih 20 stepeni celzija ovu subotu dodatno su uljepšali u Tuzli, a brojni građani prvi dan vikenda odlučili su provesti u kompleksu slanih jezera, koja se uveliko pripremaju za predstojeću ljetnu sezonu.

Slani slapovi su pušteni u rad, a ugostiteljski objekti u sklopu kompleksa već djeluju u uslužnoj djelatnosti, što dodatno obogaćuje proljetnu ponudu jedinstvenih jezera u našoj zemlji.

Ekipa portala Klix.ba prvi dan vikenda je provela u kompleksu, a objektiv našeg fotoaparata zabilježio je građane koji su uživali u šetnji, ispijanju kafe i ostalih pića, vježbanju na fitness spravama te igri šaha.

Pojedini su odlučili skinuti svoju zimsku odjeću, odložiti čizme i čarape te u odjevnim predmetima namijenjenim za kupanje iskoristiti martovske zrake sunca za sunčanje.

"Pannonica je dio pješačke zone Tuzle koja se proteže od Skvera pa do vrha Slane Banje, a osim za šetnju ona sada služi i za razgledanje svega onoga što se nalazi u kompleksu. Sam prizor u kompleksu i bez vode je interesantan našim posljetiteljima, koji mogu pogledati i arheološki park", kaže za Klix.ba Maid Porobić, direktor Javnog preduzeća Pannonica.

Maid Porobić (Foto: A. K./Klix.ba)
Maid Porobić (Foto: A. K./Klix.ba)

S krajem prošle ljetne sezone, tehnički tim Pannonice počeo je sa pripremama za iduću. Trenutno su u toku remonti filterskih postrojenja i elektro-motornih pumpi, pregled podzemnih instalacija, uređenje plaža...

"To su poslovi koji su izuzetno bitni. Ne trebamo zaboraviti da je Pannonica vještačka instalacija, a dobre pripreme su jedan od uslova dobrog standarda, što, između ostalog podrazumijeva apsolutno čistu i kristalnu slanu vodu", nadovezuje se Porobić.

Godine oporavka od korone

Ova i naredna godina su zapravo periodi oporavka slanih jezera od ekonomske štete koja im je nanesena usljed pandemije koronavirusa.

"Sada nećemo imati nove velike infrastrukturne objekte, već ćemo ponovo osvježiti kompletan prostor Pannonice, uradit ćemo više sunčališta, a obnovit ćemo i ugostiteljske objekte. Također, planirana je izgradnja fotonaponske solarne elektrane. Grad Tuzla je investitor, a mi ćemo ovim pilot projektom napraviti određene uštede, s obzirom na to da je proizvedena električna energija namijenjena za slane slapove i određene potrošače u našoj unutrašnjoj mreži", pojašnjava nam Porobić.

Iako se ovaj kompleks oporavlja od ekonomske šteta koja mu je nanesena usljed pandemije koronavirusa, odnosno mjera koje su bile na snazi u ranijim sezonama, predstojeći ljetni period također bi mogao biti pod velikim pritiskom globalne ekonomske krize koja je trenutno u toku.

"Sva poskupljenja su i nas zakačila, pa tako, naprimjer, cijene materijala za hemijsku pripremu vode i njeno održavanje mijenjaju se kontinuirano. One su davno prešle iznos koji je veći od 30 ili 50 posto, sada očekujemo i poskupljenje slane vode te ćemo sigurno biti prinuđeni podići cijene dnevnih i sezonskih ulaznica. One još uvijek nisu formirane, ali ćemo cjenovnik kreirati u aprilu ove godine", dodaje Porobić.

Zvanična ljetna sezona će početi 1. juna ove godine, a prije toga od aprila je planiran početak parcijalnog punjenja vodom tri jezerske školjke.

S druge strane, da zainteresiranost kupaća za novu ljetnu sezonu već postoji, potvrđuje podatak da je za dva i po mjeseca prodato više od sedam i po hiljada sezonskih ulaznica po akcijskim cijenama koje su niše za 40 posto u odnosu na uobičajene.

Kvalitetne radnike teško je pronaći

Javno preduzeće Pannonica u okviru priprema za ljeto sada pokreće i proces primanja stotinjak sezonskih radnika na direktnim poslovima ugostiteljstva, održavanja prostorija i plaža te svih ostalih poslova koji su vezani za normalno funkcioniranje jednog ovakvog kompleksa.

"Nadam se da ćemo kroz javni poziv uspjeti zaposliti toliki broj radnika, jer smo ranijih godina imali velike probleme, posebno u blasti prijema radnika iz ugostiteljstva. Teško je naći konobare i kuhare, posebno one koji su kvalitetan kadar jer to nam je jedan od osnova za kvalitet usluga koje pružamo našim posjetiteljima", kaže Porobić, istaknuvši da ovo javno preduzeće trenutno ima stalno zaposlenih 38 radnika.

Panonska jezera prošle godine su bila posebno interesantna gostima iz naše zemlje, ali i regije. To je dalo rezultat da je sezona okončana sa više od 380 hiljada gostiju, što je cifra približna onoj rekordnoj iz 2019. godine.

"Imali smo dobru sezonu, finansijski smo bili pozitivni i to je jedan od dobrih uslova za kvalitetnu pripremu predstojeće sezone. Plan za ovu godinu je da Pannonicu posjeti isti broj osoba, s tim da se nadam da nećemo imati ograničenja kao ranijih godina u vidu broja gostiju, pridražavanja preventivnih mjera i slično. To bi na neki način moglo relaksirati cjelokupnu situaciju i zadovoljiti sve nas", zaključio je Porobić.

Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, odnosno znatno relaksiranijim mjerama, menadžment Pannonice u nadolazećoj sezoni u planu ima organizaciju desetak koncerata, jednog segmenta Festivala mladih Kaleidoskop, tradiconalni susret bajkera, uz dnevne programske sadržaje za zabavu gostiju.

Na kraju kažimo i to da se tuzlanska Pannonica nalazi u samom centru grada, svega nekoliko stotina metara od centralnog gradskog trga, a pod njenim okriljem pored tri slana jezera i slapova nalaze se još i ugostiteljsko-prodajni objekti, fitness centar, arheološki park, geološka postavka Pannonica, sojeničko naselje i dječiji vrtić.