Reakcija na optužnicu
44

Ljekarska komora ZDK: Štite se kriminalci, a ljekari se stavljaju na stub srama

E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona uputila je reakciju Kantonalnom tužilaštvu ZDK te medijima zbog objave podignute optužnice protiv doktora Jasmina Hodžića gdje su iznijeli puni identitet i detaljno opisane radnje zbog čega je već sada pokrenut javni linč protiv doktora.

Naime, u reakciji javnosti iz Ljekarske komore ZDK kažu da javna objava predstavlja istinito prenošenje nesporne činjenice o pokrenutom krivičnom postupku, te sadrže i napomenu kojom Kantonalno tužilaštvo naglašava da se svako smatra nevinim dok pravomoćnom presudom suda ne bude oglašen krivim.

"Po našem viđenju problem nastaje s obzirom na to da objavljena vijest u sebi sadrži link na stranicu kantonalnog Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kojoj kada se pristupi dolazi se do cjelokupnog teksta činjeničnog opisa optužnice i punog imena i prezimena optuženog, njegovog zvanja i svojstva, kao i do detaljno opisanih radnji i propusta za koje se sumnjiči i optužuje. Ovo je dovelo do toga da je pokrenut linč Optuženog na društvenim mrežama tolikog obima da se on smatra već osuđenim, bez obzira na njegovo pravo da se smatra nevinim dok ne bude, eventualno, pravomoćno osuđen presudom suda. Na društvenim mrežama mu se upućuju teške uvrede, ozbiljne prijetnje, nije pošteđena ni njegova porodica, ali i ljekari Kantonalne bolnice u Zenici, ta Ustanova i ljekarska profesija generalno", navodi se u reakciji Ljekarske komore ZDK.

Dalje naglašavaju da reakcijom ne žele utjecati na normalan tok predstojećeg krivičnog postupka protiv Hodžića jer kako kažu vjeruju da će sud poštovati njegovo pravo na pravično suđenje i donijeti zakonitu presudu te ako utvrdi njegovu krivicu onda treba za nju i odgovarati.

"Međutim, javno objavljivanje detalja optužnice i ličnih podataka Optuženog dovodi do stvaranja javnog mišljenja po kojem je on kriv i bez suđenja i to smatramo oblikom pritiska na sud koji će suditi u ovom postupku. Na ovaj način i budući sudija koji će neposredno postupati stiče unaprijed saznanja o predmetu koje po zakonu ne bi smio imati, čime se dovodi u pitanje i pravičnost predstojećeg suđenja", poručuju u reakciji.

Navode da u javnim medijima osobe koje su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, dileri narkotika, razbojnici i pedofili označavaju inicijalima i ne objavljuju detaljni podaci o njihovim radnjama, a u konkretnom slučaju ljekar, specijalista, koji je optužen za nehato počinjenje navedenog krivičnog djela pribija na stub srama prije nego je i počelo suđenje.

"Za činjenicu o potvrđivanju optužnice saznaje iz medija prije nego mu je potvrđena optužnica uručena. Molimo da ovo naše reagovanje objavite u svom mediju držeći da imamo opravdani interes da javnost bude upoznata s našim stavom da je ovakav način javnog objavljivanja podataka iz krivičnog postupka neprimjeren i šteti pravičnosti sudskog postupka i garantovanih ljudskih prava Optuženog i po domaćem pravu i po Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u saopštenju.