Kršenje ugovora
0

Ljekari u Prozor-Rami stupili u generalni štrajk

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Doktori medicine i stomatologije u Prozor-Rami od ponedjeljka su u generalnom štrajku, a razlog je kršenje odredbi kolektivnog ugovora.

Plata za septembar je isplaćena po obračunu koji je bio na snazi prije sadašnjeg, važećeg kolektivnog ugovora, naveli su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

"Već ranije je kolektivni ugovor prekršen pri isplati plaće za 5. mjesec 2019. godine, međutim, zbog obećanja da će dobiti naknadno isplatu razlike plaće za taj mjesec doktori tada nisu stupili u štrajk. Umjesto isplate razlike plaće za 5. mjesec, kolektivni ugovor je sada opet prekršen, mi obećanjima više ne vjerujemo i odlučili smo pokrenuti generalni štrajk", kažu prozorski ljekari.

Kako je predviđeno u ovakvim situacijama, zbrinjavat će se samo hitna stanja koja ugrožavaju pacijenta, a sve ostalo će čekati ispunjenje njihovog, kako kažu, jedinog zahtjeva - poštivanje kolektivnog ugovora.

"Doktori u Prozor-Rami rade isti opis poslova kao kolege u drugim domovima zdravlja i zato očekuju da budu jednako i plaćeni", zaključili su na kraju.

Problema pri ispunjavaju kolektivnog ugovora imali su i drugi ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali dalje od polusatnih štrajkova upozorenja nije se otišlo.