Gdje je logika
13

Ljekari u Mostaru dobili uvećanu platu, a ostatak kantona i dalje po starom kolektivnom ugovoru

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu već su dvije plate trebali dobiti uvećane, po novom kolektivnom ugovoru. Ipak, te sreće bili su samo oni iz mostarskih zdravstvenih institucije s obzirom da je ljekarima iz ostatka kantona na račun uplaćen iznos zbog kojeg su ove godine više puta stupali u štrajk.

Kristina Bevanda, predsjednica Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, pojasnila je za Klix.ba kako je novi kolektivni ugovor potpisan u junu te kako su sindikati već trebali dobiti dvije uvećane plate.

"Ljekari u Mostaru su dobili plate po novom kolektivnom, a ostatak kantona je dobio po starom. Izuzetak je Jablanica, koja je juli dobila po starom, a augustovsku platu po novom ugovoru, te razliku za prvu. Ljekari u ostalim općinama su dvije plate koje su im trebale biti uvećane kako predviđa novi kolektivni ugovor, dobili po starom ugovoru", kazala je Kristina Bevanda.

Zdrastvene ustanove u Mostaru poštovale su zakon, našli načina, odnosno sredstava i prilagodile ispatu plata novom ugovoru.

Ustanove iz ostataka kantona su čekale rebalanas budžeta, kantonalnog, ali i Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK koji se još nije desio.

"Nama nije dostavljeno objašnjenje direktora tih ustanova, ali vjerujem da su čekali redoslijed poteza Vlada, Zavod, ustanove, tek onda radnik. Odnosno, Vlada i Zavod prema ustanovama, a ustanove sredstva prema radicima. Nama je rečeno da treba uraditi ta dva rebalansa budžeta, ali to još nije urađeno pa se ustanovama prebacuju tranše po starom kolektivnom ugovoru", pojasnila je Bevanda.

Nepoštivanje kolektivnog ugovora povlači za sobom i zakonsku odgovornost, potencijalne tužbe, podsjeća Bevanda, uz napomenu da su sve zdravstvene institucije u kantonu morale poštovati novi postignuti dogovor sindikata i poslodavaca.

"Mi smo već poslije julske plate poslali dopise svima uključenima u ovaj spor. Kazano nam je da su rebalansi u procesu donošenja. Sindikat trenutno osim upozorenja nije planirao neke konkretne mjere, ali članstvo već priča o poznatim mjerama i mehanzimima", kazala je Bevanda.

Štrajk još uvijek nije rješenje, ali ako do njega i dođe štrajkali bi ljekari u cijelom kantonu, ne samo oni u "zakinutim" općinama. "Svi mi, za sve njih", kazala nam je na kraju Kristina Bevanda.