Krik očaja
63

Ljekari u Konjicu u srijedu daju otkaze ako do tada ne dobiju zarađene plate

G. Š.
Zdravtven radnici u Konjicu su 15. decembra skinuli bijele mantile i okačili na kapiju bolnice (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zdravtven radnici u Konjicu su 15. decembra skinuli bijele mantile i okačili na kapiju bolnice (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ljekari u Konjicu će u srijedu početi potpisivati otkaze i prelaziti u druge zdravstvene ustanove ako tokom sutrašnjeg dana ne budu deblokirani računi Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic i radnicima ne budu uplaćene zaostale plate.
Radikalne korake ljekara potvrdila je za Klix.ba predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i opće bolnice Konjic Azra Mušinović.

Ona ističe kako je ovo jedini potez koji mogu napraviti nakon što su poduzeli sve sindikalne aktivnosti, a danas su u Konjicu dobili punu podršku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine HNK i Federacije BiH.

Oni su pozvali sve nadležne da hitno poduzmu potrebne korake kako bi se deblokirali računi zdravstvenih ustanova u Konjicu i prekinula agonija za 320 zaposlenih zdravstvenih radnika i njihovih porodica.

"Očekujemo deblokadu računa danas, eventualno sutra, u protivnom od srijede započinjemo potpisivanje otkaza. Ali se iskreno nadamo da do toga neće doći i da će se desiti deblokada i samim time isplata plata", kazala je Mušinović.

Ljekari iz Konjica su poručili kako od svojih zahtjeva neće odustati, jer traže pošteno zarađene plate, koje nisu dobili od jula, jer je Porezna uprava FBiH blokirala račune Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic zbog nagomilanih dugovanja.

Podsjetimo da su zdravstveni radnici u Konjicu već izlazili na ulice te 26. novembra aktivirali generalni štrajk, a potom i blokirali magistralu u Konjicu i borili se svim sindikalnim sredstvima za svoje plate te 15. decembra prekinuli rad i poraženi okačili bijele mantile na kapiju bolnice.

Poštujući zakon o generalnom štrajku, još uvijek brinu o pacijentima u bolnici i hitnim slučajevima, ali od nadležnih još niko nije regovao, kako bi se riješio problem 320 porodica koje su dovedene na rub egzistencije.