Nepoštivanje potpisanog
3

Ljekari u HNK i dalje nejednako plaćeni, opozicija upozorava na tužbe u narednoj godini

Piše: R. D.
Ljekari u Čitluku, Čapljini i Prozoru za posljednji mjesec primili su manju platu nego kolege u drugim općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona, čime se nastavila praksa nepoštivanja novog kolektivnog ugovora od strane poslodavaca.

Kristina Bevanda, predsjednica Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kaže nam da su od potpisa novog kolektivnog ugovora u junu, samo zdravstvene institucije iz Mostara, poštovale potpuno njegove odredbe i redovno isplaćivale uvećane plate.

"Predzadnja plata nam je isplaćena svima po novom kolektivnom ugovoru, a ova posljednja je bila umanjena kolegama u Čitluku, Čapljini i Prozoru. Nije to do zdravstvenih ustanova jer oni dobiju manje iznose i nemaju dovoljno novca da pokriju cijeli trošak plate. Potpuni je haos oko toga, niko više i ne može upratiti šta se kome i koliko isplaćuje", kazala je Bevanda.

Štrajk je uvijek opcija

Sindikat razmatra mogućnost tužbe, ali je od pravnika dobio savjet da bi mogao tužiti samo poslodavca, a to su ustanove, ne i Vladu HNK i Zavod za zdravstveno osiguranje. Apelira se na Vladu i ZZO da obezbijedi dovoljana sredstva, a uvijek ostaje i mogućnost novog štrajka.

Dosadašnja objašnjenja nadležnih navodila su da će problem biti rješen usvajanjem rebalansa budžeta za ovu godinu, što je i učinjeno na posljednjoj sjednici Skupštini HNK. Na sjednici održanoj 29. oktobra usvojen je i izmjenjeni finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim je predviđeno finansiranje novog kolektivnog ugovora.

Na Skupštini je o problemima s budžetom, posebno naglašavajući probleme s kolektivnim ugovorom ljekara, govorio i Aner Žuljević, zastupnik SDP-a.

Novi kolektivni ugovor kao izborna prevara

"Predizborno obećanje povećanja plata doktorima pobjednici izbora pretvorili u ako Bog da. Neozbiljna kakva je bila čitav ovaj mandat, Vlada HNK, nije bila u stanju Skupštini dostaviti elaborat finansijskih implikacija potpisanih kolektivnih ugovora na budžet i finansijski plan ni do kraja godine, a ne za narednu što je bilo logično i odgovorno. Nažalost niti budžet niti finansijski plan zavoda u verzijama koje su danas usvojene ne garantuju ispunjavanje ispregovaranih i potpisanih obaveza iz kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike", kazao je tada Žuljević.

Zastupnik Socijaldemokratske partije naveo je i da se boji da ovako neozbiljan pristup finansijske trgovine unutar insistucija sistema, i pored vrlo korektnog ministra zdravstva, predstavlja predizborno planiranu prevaru koja nas vodi u nove tužbe i kolaps zdravstvenog sistema.